Mørke (2005)


Ελληνικός τίτλος:  Βουτιά στο σκοτάδι

Θρίλερ της Nordisk, σε σκηνοθεσία Γιάνικ Γιόχανσεν, με τους Νικόλαι Λίε Κάας, Νίκολας Μπρο, Λαίρκε Βύνθερ Άντερσεν, Λώρα Ντρέσμπεκ.

Ο δημοσιογράφος Γιάκομπ μένει έκθαμβος όταν κατά τη διάρκεια ενός συνηθισμένου οικογενειακού γεύματος, η αδελφή του τού ανακοινώνει πως θα παντρευτεί έναν άντρα που γνώρισε στο Ίντερνετ. Ενδεχομένως η κατάσταση θα ήταν λιγότερο άβολη εάν η Γιούλι δεν ήταν σε αναπηρική πολυθρόνα και ο Άνκερ απόλυτα υγιής, γεγονός που προκαλεί εύλογες απορίες στον Γιάκομπ και την κοπέλα του τη Νίνα. Αφοσιωμένος όμως στην ευτυχία της αδελφής του και με δεδομένο πως ο αρραβωνιαστικός της δείχνει να τη νοιάζεται, δεν αμφισβητεί την απόφασή τους, έως ότου το βράδυ του γάμου της, η Γιούλι αυτοκτονεί μέσα στην μπανιέρα του ξενοδοχείου. Ο Γιάκομπ συντετριμμένος προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ και αποχαιρετά τον Άνκερ που επίσης σε κατάσταση απόγνωσης ανακοινώνει πως θα φύγει από την Κοπεγχάγη. Λίγο καιρό αργότερα, ανάμεσα στα πράγματα της Γιούλι, ο Γιάκομπ ανακαλύπτει ξεχασμένο ένα ημερολόγιο που ανήκε στον Άνκερ, μέσα στο οποίο διαβάζει έναν επικήδειο ολόιδιο με αυτόν που είχε εκφωνήσει στην κηδεία της αδελφής του. Καθώς ψύλλοι αρχίζουν μπαίνουν στα αυτιά του, προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον Άνκερ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, έως ότου τον εντοπίζει σε μια μικρή κωμόπολη, έτοιμο να παντρευτεί μια άλλη γυναίκα, επίσης ανάπηρη.

Αυτές οι δανέζικες ταινίες, βρε παιδί μου, κάτι με τα τοπία τους, κάτι με το κρύο που φαίνεται σαν να σου κρυσταλλιάζει την οθόνη, έχουν κάτι το ιδιαίτερα σαγηνευτικό με το καλησπέρα σας, ειδικότερα εάν πρόκειται περί θρίλερ μυστηρίου, όπως τούτη εδώ, οπότε γίνονται ακόμα πιο υποβλητικές. Υποβλητική βέβαια είναι και αυτή καθ' εαυτή η ιστορία τούτης εδώ της "Βουτιάς στο σκοτάδι", με την τραγική αυτοκτονία της αδελφής του πρωταγωνιστή να θέτει εξ αρχής τον ζοφερό τόνο και την τραγικότητα της εξέλιξης. Με σε σενάριο μάλιστα (γραμμένο από τον σκηνοθέτη και τον Άντερς Τόμας Γένσεν) να παίζει με τη σύμβαση του εμφανώς ενόχου του οποίου όμως την υπαιτιότητα πρέπει να αποδείξουμε, η ταινία αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον καθώς παίζει επιπλέον με τα νεύρα του θεατή και με την πεποίθησή του για την ενοχή του Άνκερ. Φοβάσαι κάποια στιγμή πως θα ξεφύγει στα σημεία και θα χάσει την αξιοπιστία του, αλλά κρατά γερά την επαφή του με την αληθοφάνεια μέχρι την κορύφωση του φινάλε. 

Ο πρωτότυπος τίτλος "Mørke" σημαίνει "σκοτάδι", αλλά είναι και το όνομα της πόλης όπου ο Άνκερ ετοιμάζεται να παντρευτεί τη νέα του γυναίκα. Η ταινία συγκέντρωσε 5 υποψηφιότητες στα βραβεία Ρόμπερτ της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Δανίας.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα θρίλερ και το μυστήριο, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)