The Addams Family (2019) (3D)


Ελληνικός τίτλος: Η Οικογένεια Άνταμς

Κινούμενα σχέδια των MGM/UA σε σκηνοθεσία Γκρεγκ Τίρναν και Κόνραντ Βέρνον, με τις φωνές των Όσκαρ Άιζακ, Σαρλίζ Θερόν,  Κλόε Γκρέης Μόρετζ, Φιν Γούλφχαρντ, Νικ Κρολ, Σνουπ Ντογκ, Μπετ Μίντλερ, Άλισον Τζάννεϋ, Μάρτιν Σορτ. 

Η μακάβρια, εκκεντρική και αξιολάτρευτη οικογένεια Άνταμς μετακομίζει πριν από 13 χρόνια σε ένα εγκαταλειμένο ψυχιατρικό άσυλο, στην κορυφή ενός λόφου που πάντοτε τον κρύβει η πυκνή ομίχλη, με σκοπό να ζήσουν μόνοι, ήσυχοι και αποκομμένοι από την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Οι ημέρες τους περνούν ήρεμα, μέσα στην αγαπημένη ρουτίνα τους, έως ότου η Τετάρτη που έχει μπει επικίνδυνα στην εφηβεία, αρχίζει να αναρωτιέται για τον κόσμο πέρα από τον φράκτη της έπαυλης. Και ενώ το σπιτικό τους είναι αφοσιωμένο στη μεγάλη γιορτή που ετοιμάζουν για τον γιο τους τον Πάγκσλεϋ, όπου θα παραβρεθεί ολόκληρο το σόι κι ακόμα περισσότεροι, η Τετάρτη γνωρίζει τυχαία την Πάρκερ, ένα κορίτσι στην ηλικία της με την οποία γίνονται αναπάντεχα κολλητές, καθώς η Πάρκερ γοητεύεται από το σκοτάδι της Τετάρτης και εκείνη από τα έντονα χρώματα και το χαμόγελο της νέας της φίλης. Η Μορτίσια είναι ούτως ή άλλως αντίθετη με τη νέα αυτή σχέση της κόρης της που τη βλέπει να την επηρεάζει προς το φωτεινότερο, προτού ακόμα μαθει πως η Πάρκερ είναι κόρη της τηλεπερσόνας Μάργκο Νήντλερ, που παρουσιάζει μια εκπομπή ανακαινίσεων και η οποία παθιάζεται με το στοιχειωμένο πύργο των Άνταμς και θέλει οπωσδήποτε να τον ανανεώσει για το επόμενο επεισόδιο. 

Φρέσκια, αστεία, χαριτωμένη και σε απόλυτη συνάφεια με την τρέχουσα πραγματικότητα νέα προσέγγιση στην πιο μακάβρια οικογένεια όλων των εποχών, η οποία μένει πιστή στο gothic ύφος του πρωτότυπου ενόσω το μεταφέρει στο pop culture περιβάλλον του σήμερα, κι αυτό από μόνο του έχει πολλή πλάκα. Η ιδέα της τηλεπερσόνας που για δικό της οικονομικό όφελος παθαίνει λύσσα κακιά να ανακαινίσει τον πύργο των Άνταμς ως ένα σπέσιαλ επεισόδιο στην εκπομπή της που πάει κατά διαόλου (όπως και οι πωλήσεις των κατοικιών που έχει χτίσει στην κοιλάδα από κάτω), συνάδει με τη σημερινή αντίληψη του ευρύτερου telemarketing και προσφέρει χιούμορ με απήχηση, την ίδια στιγμή που η ιστορία τολμάει να αρθρώσει έναν λόγο ανοιχτόμυαλο περί διαφορετικότητας και αποδοχής, στο πλαίσιο πάντοτε μιας ταινίας κινουμένων σχεδίων που απευθύνεται πρωτίστως σε παιδιά. Η ατμόσφαιρα πάντως παραμένει μακάβρια, κάποια αστεία είναι καλοδεχούμενα μη-πολιτικώς ορθά, ενώ το όλο ύφος μοιάζει να ακολουθεί την αντίστοιχη πεπατημένη που άνοιξε πριν από κάμποσα χρόνια το "Ξενοδοχείο για τέρατα". Μεγάλο ρόλο στην απόλαυση της ταινίας παίζουν και οι εξαιρετικοί ηθοποιοί που δανείζουν τις φωνές τους σε αυτούς τους αλλόκοτους και αγαπημένους χαρακτήρες, ενώ το animation από ηλεκτρονικό υπολογιστή είναι εξαιρετικά λειτουργικό και εκφραστικό.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο κειμένων του Cinemano για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων θα το βρείτε εδώ.



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)