Minari (2020)


Δραματική ταινία της Α24 σε σκηνοθεσία Λη Άιζαακ Τσανγκ, με τους Στήβεν Γιουν, Χαν Γε-ρι, Άλαν Κιμ, Γιουν Γιου-γιουνγκ, Γουίλ Πάττον.

Αποφασισμένος να προσφέρει το καλύτερο στην οικογένειά του, ο Τζέηκομπ Γι αγοράζει ένα πολλά υποσχόμενο, όπως του είπαν, κομμάτι γης στο Αρκάνσας όπου και μετακομίζει μαζί με τη γυναίκα του και τα δύο τους μικρά παιδιά από την Καλιφόρνια. Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς σε φάρμα με κοτόπουλα, όπου διαχώριζαν τους νεοσσούς ανάλογα με το φύλο τους (δουλειά κλασική για πολλές από τις οικογένειας Κορεατών), ο Τζέηκομπ είναι σίγουρος πως πάλι με σκληρή δουλειά, αλλά στη δική τους γη, θα μπορέσουν να βγάλουν περισσότερα χρήματα και να ριζώσουν επιτέλους στη νέα τους πατρίδα. Η γυναίκα του, η Μόνικα, είναι μάλλον διστακτική με το νέο εγχείρημα, όμως αποφασίζει να στηρίξει την επιθυμία του άντρα της παρά τις απανωτές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και παρά την θυελλώδη άφιξη της μητέρας της στο σπίτι, καθώς έπρεπε κάποιος να φυλάει τα παιδιά. 

Αναπάντεχα τρυφερή και εξαιρετικά δουλεμένη στις λεπτομέρειες ταινία που μιλά για την αγάπη, την ευτυχία, την εμπιστοσύνη, τον πόνο και τον κόπο που χρειάζονται για να αντιμετωπίσεις τη ζωή. Μια οικογένεια "ξένων" στην Αμερική των '80s -όχι επειδή οι άλλοι τους θεωρούν ξένους, αλλά επειδή στην ουσία οι ίδιοι δεν ένιωσαν ποτέ πως ανήκουν εκεί- προσπαθεί να δαμάσει το χώμα και να το κάνει δικό της, ώστε να γίνουν κι οι ίδιοι μέρος του και να μπορέσουν επιτέλους να ανθίσουν, όπως οι σπόροι από μινάρι που η γιαγιά φέρνει μαζί της ως μνήμη της πατρίδας, και τους οποίους φυτεύει παραδίπλα από τη φάρμα, κοντά σε ένα ρυάκι. Κι όπως οι ρίζες βαθαίνουν, κι όπως τα κλαδιά μεγαλώνουν, κι όσο τα άνθη γίνονται καρποί, έτσι το ίδιο ανθίζει και η ελπίδα, μόνο που είναι λεπτοκαμωμένη και εύθραυστη, έτοιμη πάντα να χαθεί σε κάθε χτύπημα της φύσης ή της μοίρας. Αν έχει ρίζες όμως η ελπίδα, τότε τα κλαριά της ξαναφουντώνουν και κάποια στιγμή μπορεί να θεριεύσει σε δέντρο δυνατό και να σε συνεπάρει όπως αυτή η οικογένεια συνεπαίρνει εμάς, με κάθε λέξη, πράξη ή απόφαση, από την πρώτη κιόλας σκηνή στο αχανές τοπίο, μέχρι το βαθύτατα λυρικό και συγκινητικό φινάλε. Με ερμηνείες συγκροτημένες και απόλυτα ελεγχόμενες, χαρακτήρες οικείους και με βαθιά ιστορία, και μια κινηματογράφηση που αγκαλιάζει τους πάντες και τα πάντα με φωτογραφία, μοντάζ και μουσικές που γίνονται ένα με το θέμα, του ανθρώπους και τον τόπο, το "Minari" είναι η ταινία που χρειαζόμαστε για να θέσουμε ξανά σε τάξη τις προτεραιότητές μας και να δώσουμε μια ακόμη ευκαιρία στην ανθρωπιά μας να ανθίσει -αρκεί να έχουμε προσέξει από τα πριν τις ρίζες.

6 υποψηφιότητες για Όσκαρ, 6 υποψηφιότητες για BAFTA (η γιαγιά, Γιουν Γιου-γιουνγκ κέρδισε Β' Γυναικείου και από τις δύο Ακαδημίες).

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)