Zazie dans le métro (1960)


Ελληνικός τίτλος: Η Ζαζί στο μετρό
Αρχικός ελληνικός τίτλος: Δυο μάτια είδαν πολλά

Κωμωδία της Pathé σε σκηνοθεσία Λουί Μαλ, με τους Κατρίν Ντεμονζό, Βιτόριο Καπριόλι, Φιλίπ Νουαρέ, Υμπέρ Ντεσάμ, Υβόν Κλες, Κλαρά Μαρλιέ, Άννι Φρατελίνι.

Η Ζαζί, ένα δεκάχρονο κοριτσάκι από την επαρχία, καταφθάνει στο Παρίσι με τη μαμά της, η οποία όμως θα περάσει το διήμερο με τον νέο της εραστή. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει κανονίσει να μείνει η μικρή με τον θείο της, τον Γκαμπριέλ, που δουλεύει ως τραβεστί χορευτής σε νυχτερινό κλαμπ. Τη Ζαζί όμως δεν την απασχολεί τίποτα από όλα αυτά, αφού έχει έρθει στην πρωτεύουσα με μία και μοναδική επιθυμία: να δει και να ταξιδέψει με το μετρό. Όμως το μετρό δεν λειτουργεί λόγω απεργίας, οπότε η συντετριμμένη πιτσιρίκα ξεσπάει σε κλάματα που τραβούν την προσοχή ενός περαστικού που εμφανίζετσι ως ο φύλακας άγγελός της, αλλά με μια δική του, κρυφή ατζέντα.

Οπτικό ντελίριο, περίσσια απόλαυση και συνάμα φόρος τιμής και σάτιρα του ίδιου του σινεμά είναι αυτό το εξαιρετικά διασκεδαστικό (μαι και απρόσμενα συγκινητικό) φιλμ του Λουί Μαλ που διασκευάζει με τρόπο μοναδικό (με τη συνεργασία του Ζαν-Πωλ Ραπενώ) το επίσης απρόσμενο βιβλίο του Ρεϋμόν Κενώ που είχε κυκλοφορήσει έναν χρόνο νωρίτερα. Ωδή στην παιδική αθωότητα και μαζί ένας μπουρλέσκ εφιάλτης του κόσμου των ενηλίκων, η ταινία τυφλώνει με τα μοναδικά της χρώματα καθώς  η κάμερα τρέχει ασταμάτητα σε ένα Παρίσι γεμάτο παράξενους αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίσμους χαρακτήρες από τα παιδικά μας χρόνια. Και καθώς το παρόν αποτυπώνεται σαν παιδική μνήμη που όλα τα μπερδεύει γλυκά, η ταινία μοιάζει με παραμύθι που καταφεύγει στο όνειρο, καθώς συνδυάζει αρμονικά το χολυγουντιανό slapstick με το υπέρλαμπρο μιούζικαλ και τον βωβό κινηματογράφο, σε ένα αμάλγαμα που εντυπωσιάζει με την περιπλοκότητα που κρύβεται μέσα στην αθώα οπτική της ατίθασης και άφοβης Ζαζί. Η απεργία του μετρό, αυτή η ανάπαυλα στο κατεστημένο της πόλης, τη μεταμορφώνει σε έναν τόπο θαυμαστό, σαν λούνα παρκ χωρίς αντίτιμο που ανέκαθεν έστεκε δίπλα μας, έτοιμο να μας ψυχαγωγήσει, εάν τολμούσαμε να το δούμε με απογυμνωμένο βλέμμα. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΓια περισσότερες κωμωδίες, κλικ εδώ.
 




 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)