Dragonwyck (1946) (A/M)


Ελληνικός τίτλος: Μιράντα

Δραματική ταινία μυστηρίου της Fox σε σκηνοθεσία Τζόζεφ Λ. Μάνκεβιτς, με τους Τζην Τίρνεϋ, Βίνσεντ Πράις, Γουώλτερ Χιούστον, Γκλεν Λάνγκαν, Τζέσικα Τάντυ.

Βρισκόμαστε στο Γκρήνουιτς του Κοννέκτικατ, το σωτήριο έτος 1844, όπου συναντάμε τη μικρή φάρμα των Γουέλς, τόπο αυστηρών οικογενειακών και θρησκευτικών αρχών, με τον λόγο του πατέρα αφέντη Έφραιμ να είναι νόμος. Κάποια στιγμή, λαμβάνουν ένα γράμμα από τον μακρινό αλλά πλούσιο εξάδελφο της συζύγου του, ο οποίος προσκαλεί μία από τις κόρες των Γουέλς να πάει να ζήσει μαζί τους ως σύντροφος της γυναίκας του και γκουβερνάντα της μικρής του κόρης. Το άκουσμα των νέων αυτών προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στη Μιράντα Γουέλς που ονειρεύεται πως θα είναι εκείνη που θα ταξιδέψει μακριά από το πατρικό της, κάτι που εν τέλει γίνεται. Λίγες μέρες αργότερα ξεκινά με τον πατέρα της για τη Νέα Υόρκη, όπου συναντούν τον εξάδελφο Νίκολας Βαν Ρυν που τη συνοδεύει από εκεί στην έπαυλη Ντράγκονγουικ. Μόνο που λίγο καιρό αργότερα, η σύζυγος του Νίκολας πεθαίνει ξαφνικά, ύστερα από μια αναπάντεχη και ανεξήγητη ασθένεια, οπότε η Μιράντα αναγκάζεται να επιστρέψει σπίτι, λίγο προτού δεχθεί πρόταση γάμου από τον μέχρι τότε μακρινό της θείο.

Εντυπωσιακή ταινία και επιβλητική, όπως ακριβώς η γεμάτη σκιές και μυστικά έπαυλη του Ντράγκονγουικ όπου τα όνειρα της Μιράντα μετατρέπονται σε εφιάλτη. Εξαιρετική η συνύπαρξη της εύθραυστης Τζην Τίρνεϋ στην οθόνη με τον δίχως πίστη και θεό αυταρχικό Βίνσεντ Πράις, όπως και οι συμβολισμοί πίσω από το -ας πούμε- αντιφεουδαρχικό κίνημα που ξεσπούσε στην Αμερική εκείνη την περίοδο. Με εικόνες και κάδρα που επηρεάζονται από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό, η φωτογραφία του Άρθουρ Σ. Μίλλερ αναδεικνύεται σε μέγιστο πρωταγωνιστή της ταινίας, ενώ ο Άλφρεντ Νιούμαν υπογράφει το πολυεπίπεδο μουσικό θέμα. Δεν την αγάπησαν πολύ την ταινία στην εποχή της οι κριτικοί κι ας έσπευσαν αργότερα να την συμπεριλάβουν στις εμβληματικές του είδους και της περιόδου. Το σενάριο που υπογράφει ο ίδιος ο Μάνκεβιτς βασίζεται στο βιβλίο της Άνυα Σέτον, συγγραφέως που διακρίθηκε στα δράματα εποχής (από βιβλίο της είναι και η ταινία "Φλογισμένα κορμιά" του 1955, με την Τζέην Ράσελ και τον Τζεφ Τσάντλερ).

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα θρίλερ και το μυστήριο, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)