Strangers on a Train (1951) (A/M)

 


Ελληνικός τίτλος: Ο άγνωστος του εξπρές

Θρίλερ μυστηρίου της Warner σε σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ, με τους Φάρλεϋ Γκρέηντζερ, Ρόμπερτ Γουώκερ, Ρουθ Ρόμαν, Κέησυ Ρότζερς, Πατρίσια Χίτσκοκ.

Ο Μπρούνο Άντονυ θεωρεί πως έχει καταστρώσει το τέλειο σχέδιο για να ξεφορτωθεί μία και καλή τον πατέρα του και μάλιστα όταν συναντά τυχαία στον τραίνο που επιβαίνει τον τενίστα Γκάι Χέινς, τότε είναι σχεδόν σίγουρος πως βρήκε και τον ιδανικό συνεργάτη για να το υλοποιήσει. Η ιδέα του -την οποία προτείνει και στον Γκάι- είναι σχετικά απλή: δύο άγνωστοι άνθρωποι σκοτώνουν ο ένας για λογαριασμό του άλλου αυτόν που ο κάθε ένας θέλει νεκρό. Στην περίπτωσή μας, ο Γκάι θα σκότωνε τον πατέρα του Μπρούνο και ο Μπρούνο τη γυναίκα του Γκάι ώστε να μπορέσει να ξαναπαντρευτεί ανενόχλητος την κόρη ενός γερουσιαστή. Ο Γκάι όμως αρνείται κατηγορηματικά να μπλέξει σε κάτι τέτοιο, οπότε ο Μπρούνο αποφασίζει να εκτελέσει από μόνος του το μισό μέρος του σχεδίου σκοτώνοντας τη σύζυγο του Γκάι, και απειλώντας τον πως εάν δεν προχωρήσει κι αυτός από την πλευρά του σε ό,τι πρέπει να κάνει, θα τον έκανε να φανεί ως ο δολοφόνος της γυναίκας του.

Από την πένα της πολυγραφότατης συγγραφέως Πατρίσια Χάισμιθ ("Γυμνοί στον ήλιο", "Ένας αμερικανός φίλος", "Ο ταλαντούχος κ. Ρίπλεϋ") γεννιέται η ιστορία της ταινίας, με τα δικαιώματα να περνούν στα χέρια του σκηνοθέτη για ελάχιστα χρήματα αφού επρόκειτο για μόλις το πρώτο της βιβλίο. Με τη διασκευή του Γουίτφηλντ Κουκ ανά χείρας, έπειτα το αρχικό σενάριο του Ρέυμοντ Τσάντλερ και μετέπειτα την εκδοχή της Τσέζι Όρμοντ (αφού είχαν πάψει μέχρι και να μιλιούνται με τον Τσάντλερ), ο Χίτσκοκ έχει την ιστορία και το κείμενο που επιθυμεί για να στήσει αυτό το εμβληματικό γαϊτανάκι χαρακτήρων φέρνοντας στο προσκήνιο ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ανδρικά ντουέτα πρωταγωνιστών, σε μια συναρπαστική ταινία που δεν λες ότι προάγει και την καλοσύνη της ανθρώπινης φύσης. Η ατμοσφαιρική (και υποψήφια για Όσκαρ) φωτογραφία είναι του Ρόμπερτ Μπερκς και η ιλιγγιώδης μουσική του Ντιμίτρι Τιόμκιν. Την αδερφή της μνηστής του τενίστα υποδύεται η κόρη του Χίτσκοκ, Μπάρμπαρα.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)