The sting (1973)





Ελληνικός τίτλος: Το κεντρί

Περιπέτεια της Universal σε σκηνοθεσία Τζωρτζ Ρόυ Χιλλ, με τους Πωλ Νιούμαν, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Ρόμπερτ Σω, Τσαρλς Ντέρνινγκ, Ρέυ Γουώλστον, Εϊλήν Μπρέναν, Χάρολντ Γκουλντ.

Ο μικροαπατεώνας Τζώννυ Χούκερ, χωρίς να το γνωρίζει, ληστεύει ένα από τα τσιράκια του μαφιόζου Ντόυλ Λόνεγκαν, ο οποίος κινεί γη και ουρανό για να τον εντοπίσει. Όταν ο κολλητός του και συνεργάτης του για πολλά χρόνια σκοτώνεται από άντρες του Λόνεγκαν, ο Τζώνυ πηγαίνει από το Ιλινόις στο Σικάγο για να βρει τον Χένρυ Γκόντορφ, έναν παλιό φίλο του Λούθερ και ειδήμονα στις απάτες. Μαζί σχεδιάζουν τον τρόπο να καταστρέψουν οικονομικά τον Λόνεγκαν, τόσο για τα λεφτά όσο και για εκδίκηση στο όνομα του Λούθερ. Μόνο που στο μεταξύ, βρίσκεται ξωπίσω τους ένας διεφθαρμένος μπάτσος που απειλεί να καρφώσει τον Τζώνυ στο αφεντικό του, τον Λόνεγκαν, εάν δεν πληρωθεί αλλά και ένας επικίνδυνος εκτελεστής.

Κορυφαία ταινία ληστείας και εξαπάτησης, τοποθετημένη ιδανικά και ειδυλλιακά στο 1936, χρονιά που το κραχ ρήμαζε τις ΗΠΑ και ο καθένας έκανε ό,τι μπορούσε για να τα βγάλει πέρα, γυρισμένη μάλιστα με ένα ψευδοπροφίλ της εποχής, μολονότι έγχρωμη, με το σήμα της Universal των 30s να υποδέχεται τους θεατές στο ξεκίνημα της ταινίας και με μύρια όσα dissolve και εφέ στο μοντάζ (Γουίλιαμ Χ. Ρέυνολντς) οικεία στις ταινίες της περιόδου. Μεγαλειώδης παραγωγή, με το μεγαλύτερο μέρος της να γυρίζεται στα στούντιο της Universal, η ταινία είναι χωρισμένη σε κεφάλαια τα οποία ανακοινώνουν υπέρκομψα σχεδιασμένοι μεσότιτλοι, αντιπροσωπευτικοί των σκίτσων που απαντούσε κανείς την εποχή εκείνη στις εφημερίδες. Την ίδια στιγμή, σκηνικά, κοστούμια (Ήντιθ Χεντ) και φωτισμοί επιτρέπουν στο χρώμα της ταινίας να μοιάζει μονόχρωμο ως αναφορά στο ασπρόμαυρο των χρόνων του 30.

Στο "Κεντρί" ο Τζωρτ Ρόυ Χιλλ σκηνοθετεί ξανά παρέα το δίδυμο των πανέμορφων του Χόλυγουντ, Ρόμπερτ Ρέντφορντ-Πωλ Νιούμαν, μετά την πρώτη και πολύ επιτυχημένη συνάντησή τους στους "Δύο Ληστές" τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Mε το εξαιρετικό σενάριο του Ντέηβιντ Σ. Γουώρντ να πλάθει μια ιδιαίτερης συναισθηματικής και κινηματογραφικής δύναμης σχέση φιλική-αδελφική, πατέρα-γιου και δασκάλου-μαθητή ταυτόχρονα, η ταινία ξετυλίγεται με καταιγιστικούς ρυθμούς αλλά χωρίς ποτέ να σε αγχώνει, ξεναγώντας σε βήμα-βήμα στην πιο συναρπαστική και διασκεδαστική κομπίνα που είχες δει (τουλάχιστον μέχρι τότε) στο σινεμά, υπό τις μελωδίες του Μάρβιν Χάμλις που μοιάζει με αόρατο παρατηρητή που σχολιάζει τα τεκταινόμενα. Πολύ καλός και αρκούντως απειλητικός ο Ρόμπερτ Σω στον ρόλο του διώκτη που είναι μαζί και θύμα, εντυπωσιακή η παρουσία της Εϊλήν Μπρέναν που με τη στόφα της μετατρέπει σε μεγάλο έναν ρόλο περιστασιακό, καλοδουλεμένη η ερμηνεία του Τσαρλς Ντέρνινγκ στον ρόλο του διεφθαρμένου μπάτσου. Με ένα χιούμορ που καλπάζει διακριτικά, καλύπτοντας τη βία και την αγωνία, το "Κεντρί" είναι η ταινία που δεν κουράζεται ποτέ να σε διασκεδάζει και να αποδεικνύει περίτρανα το διαχρονικό μεγαλείο της.

Κέρδισε 7 Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Σκηνογραφίας, Κουστουμιών, Μουσικής, Μοντάζ) ενώ είχε συνολικά 10 υποψηφιότητες. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)