Gremlins (1984)


Ελληνικός τίτλος: Γκρέμλινς

Ταινία φαντασίας της Warner σε σκηνοθεσία Τζο Ντάντε, με τους Ζακ Γκάλιγκαν, Φοίβη Κέητς, Χόυτ Άξτον, Τζων Λούι, Κέυ Λιουκ, Σκοτ Μπρέηντυ.

Όταν ο πατέρας του του φέρνει για χριστουγεννιάτικο δώρο ένα μαγκουάι, ένα εξωτικό, αλλόκοτο, χνουδωτό μα γλυκύτατο πλασματάκι, ο Μπίλυ αγνοεί την κόλαση που τον περιμένει. Παραβαίνοντας άθελά του τους τρεις βασικούς κανόνες ανατροφής του νέου του κατοικίδιου, ξεκινά μια περιπέτεια που όμοιά της δεν είχε ζήσει πριν κανένας.

Η πιο χριστουγεννιάτικη μη χριστουγεννιάτικη ταινία έβερ είναι τούτη εδώ η εξαιρετική αλλοκοτιά δια χειρός Τζο Ντάντε υπό το άγρυπνο βλέμμα του Στήβεν Σπήλμπεργκ στην παραγωγή. Τα "Γκρέμλινς" όχι μόνο έγραψαν ιστορία, όχι μόνο κληροδότησαν στο σινεμά ένα από τα πλέον εμβληματικά του πλάσματα αλλά προικοδότησε και τη Warner με ένα νέο ηχητικό σήμα που υπέγραφε τις βίντεο κυκλοφορίες της επί σειρά ετών. Χωρίς ίχνος σοβαροφάνειας αλλά με απίστευτη σοβαρότητα, η ταινία αφηγείται το πιο γοητευτικό και σκοτεινό παραμύθι της σύγχρονης εποχής εντάσσοντας όλη τη φανταστική υπερβολή σε μια πλήρως ρεαλιστική πραγματικότητα. Χιούμορ, συγκίνηση, εφηβικοί έρωτες, χριστουγεννιάτικη ζεστασιά και οικογενειακή τρυφερότητα συναντούν τον τρόμο, την αγωνία και τις πιο ανέφελα σινεφίλ κινηματογραφικές σκηνές, με αξιομνημόνευτο αποκορύφωμα τη σκηνή που τα κακιασμένα γκρέμλινς παρακολουθούν εν εξάλλω στο σινεμά τη "Χιονάτη" της Disney, παραδομένα στο τραγούδι των 7 νάνων. Σημαντική στιγμή όχι μόνο του κινηματογράφου αλλά και της ποπ κουλτούρας γενικότερα, τα πλασματάκια αυτά γέννησαν σειρά σχετικών και σχεδόν σχετικών παιχνιδιών, έφεραν τη λέξη γκρέμλιν (ας πούμε "τελώνιο") στο παγκόσμιο λεξιλόγιο (ούτε οι Αμερικανοί στην πλειοψηφία τους ήξεραν τι σημαίνει πριν από την ταινία) και στιγμάτισαν γενιές ολόκληρες με την αξέχαστη μουσική του Τζέρυ Γκόλντσμιθ και αυτό το λατρεμένο βλέμμα του Γκίζμο όταν βγαίνει για πρώτη φορά μέσα από το κουτί (της Πανδώρας, όπως αποδείχθηκε). 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.
 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)