Violent Night (2022)


Ελληνικός τίτλος: Άγρια Νύχτα

Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια της Universal σε σκηνοθεσία Τόμυ Γουίρκολα, με τους Ντέηβιντ Χάρμπορ, Τζων Λεγκουιζάμο, Μπέβερλυ Ντ' Άντζελο, Άλεξ Χάσελ, Καμ Γκίγκαντετ, Άντρε Έρικσεν.

Απογοητευμένος από τη ζωή του, τη δουλειά του, τον κόσμο και τους ανθρώπους που τον κατοικούν, ένας μισοδιαλυμμένος Άι Βασίλης μετράει τις ώρες που κυλούν βασανιστικά μέχρι να τελειώσει κι αυτή η παραμονή, μαζί με τα δώρα που πρέπει να μοιράσει. Έτοιμος να παρατήσει τη στολή, το έλκηθρο και τους ταράνδους μαζί, μια για πάντα, βρίσκεται μεθυσμένος πια στην έπαυλη των Λάιτστόουν, μιας πανίσχυρης οικονομικά οικογένειας, για να συνεχίσει τις παραδόσεις του, όπου τον περιμένουν δύο εκπλήξεις: η μία είναι πως ένα μικρό κοριτσάκι όχι μόνο πιστεύει ακράδαντα στην ύπαρξή του, αλλά και το δώρο που του ζητά δεν είναι κάποιο ακριβό προϊόν τεχνολογίας, μα να μείνουν αγαπημένοι οι γονείς της. Η δεύτερη έκπληξη είναι πως μια ένοπλη συμμορία μισότρελων κατασφαγιάζει το προσωπικό και απειλεί να σκοτώσει ολόκληρη την οικογένεια, έναν προς έναν, εάν δεν πάρουν αυτό για το οποίο ήρθαν στην έπαυλη.

Μετά το σχετικά πρόσφατο "Fatman", ιδού ακόμα μια ταινία με πρωταγωνιστή τον Άι Βασίλη σε νέες περιπέτειες, άκρως ενήλικη, βίαιη, αλλά και με κάμποσες δόσεις μαύρου χιούμορ. Έχει χάζι και ενδιαφέρον ο τρόπος που το σενάριο συνταιριάζει τη "μαγική" φύση του κοκκινοντυμένου Αγίου με την "πολύ σκληρός για να πεθάνει" εξέλιξη της ιστορίας, καθώς το χιούμορ και η φαντασία πηγαίνουν χέρι-χέρι με το μακελειό. Εκεί που ο συγκεκριμένος Άι Βασίλης τα πηγαίνει κάπως καλύτερα από αυτόν του Μελ Γκίμπσον είναι όχι μόνο πως δεν αποποιείται την υπερφυσική του οντότητα αλλά και πως δεν παίρνει και πολύ στα σοβαρά τον εαυτό του, με αποτέλεσμα η "Άγρια Νύχτα" να κυλά ευχάριστα, ιδωμένη και μέσα από ένα πλαίσιο φάρσας. Είναι πάντως στ' αλήθεια άγρια αυτή η νύχτα, με διαρκή αγωνία, βίαιους και αψυχολόγητους εγκληματίες, δράση και κάμποσες χαριτωμένες ανατροπές, με το χιούμορ να δίνει την απαραίτητη ελαφρότητα αλλά χωρίς ποτέ να οδηγεί στην μπαλαφάρα. Εξαιρετική φάτσα ο πρωταγωνιστής Ντέηβιντ Χάρμπορ ο οποίος διαχειρίζεται με ερμηνευτική σοβαρότητα τον ακραίο ρόλο του Άι Βασίλη στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, ενώ στο σύνολό του το καστ εντάσσεται με επιτυχία στο κλίμα μιας χριστουγεννιάτικης οικογενειακής κομεντί που απλά λούστηκε στο αίμα.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)