Fair Play (2023)


Δραματική ταινία των Netflix/MRC, σε σκηνοθεσία Χλόη Ντόμοντ, με τους Φοίβη Ντύνεβορ, Άλντεν Έρενράιχ, Έντι Μάρσαν, Ριτς Σόμμερ, Σεμπάστιαν Ντε Σούζα, Σία Αλιπούρ.

Ερωτευμένοι, κατενθουσιασμένοι από τον πρόσφατο αρραβώνα τους και υπέρμετρα φιλόδοξοι, η Έμιλυ και ο Λιουκ είναι έτοιμοι να κατακτήσουν τη Νέα Υόρκη. Συνάδελφοι σε χρηματιστηριακή εταιρεία, όπου κρατούν τη σχέση τους κρυφή, προσβλέπουν σε μια ενδεχόμενη προαγωγή που θα τους αλλάξει τα δεδομένα προς το καλύτερο. Όταν όμως αυτή η προαγωγή συμβεί, το αποτέλεσμα που επιφέρει δεν είναι το αναμενόμενο, με τη δυναμική του ζευγαριού να ανασυντάσσεται και μύχιες διαθέσεις να ξεπροβάλλουν απειλητικά. 

Η φιλοδοξία, ο εγωισμός και το πάθος για την επιτυχία και το χρήμα αμφισβητούν τον έρωτα και την ανθρωπιά σε έναν κόσμο που επιβάλει τον ανταγωνισμό και την επιβίωση του ισχυρότερου. Ακούγονται τετριμμένα και γνώριμα όλα τα παραπάνω, όμως στα χέρια της σεναριογράφου και σκηνοθέτιδας Χλόη Ντόμοντ αποκτούν μια τρομακτική διάθεση που αγγίζει τα όρια του θρίλερ. Ψυχόδραμα που λαμβάνει υπ' όψιν του την τρέχουσα συνθήκη σε προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις, το "Fair Play" ξεκινά ως σύγχρονο love story για να καταλήξει στη βία που κατασπαράσσει ανθρωπιά και συναίσθημα. Ρεαλιστικό στη βάση του, χωρίς ανούσιες υπερβολές, το φιλμ ακολουθεί μια κλιμακωτή πορεία προς την κορύφωση, εστιάζοντας σε μια ατμόσφαιρα απειλητική και επικίνδυνα γνώριμη. Η βία εντός μας βρίσκει διέξοδο με την πρώτη ευκαιρία να ξεσπάσει ορμητικά ελλείψει επίγνωσης της δικής μας αλήθειας, την ίδια στιγμή που οι αποφάσεις μας δεν παύουν να επηρεάζονται και να καθορίζονται από τον περίγυρο που μας στιγματίζει. Κάπου εκεί είναι που η αξιοπρέπεια πηγαίνει περίπατο για να δώσει τη θέση της στη θλίψη που κατατρώει τα σωθικά, καθώς μετουσιώνεται σε φθόνο.

Ωραία η ισορροπία που τηρείται ως προς τη θέση του άντρα και τη γυναίκας (ελαφρώς μεροληπτική βέβαια με βάση την εξέλιξη της ιστορίας), δίνει την ευκαιρία να ακουστούν επιχειρήματα άρρηκτα συνδεδεμένα με το ρευστό κοινωνικά παρόν μας, το οποίο μοιάζει να αδιαφορεί για τις πρωτογενείς αλήθειες της ίδιας μας της φύσης. Το καλογραμμένο σενάριο δίνει χώρο και χρόνο στους δύο βασικούς ήρωες να αναπτυχθούν χωρίς να παραλείπει την περιγραφή του (επαγγελματικού) περιβάλλοντος που τους καθορίζει σαν μονομάχους -ο ένας εναντίον του άλλου αλλά και όλων των άλλων. Αποπνικτικά τα κοντινά κάποιες φορές πλημμυρίζουν την οθόνη από ανάμικτα συναισθήματα, κοντράροντας τα γενικότερα πλάνα στον εργασιακό χώρο που μοιάζουν να στερούν κάθε δυνατότητα ιδιωτικότητας. Συμπαθείς οι ερμηνείες, βγάζουν βάθος και καθορίζουν χαρακτήρες, με τη δυναμική ανάμεσα στη Φοίβη Ντύνεβορ ("Bridgerton") και τον Άλντεν Έρενράιχ ("Solo: A Star Wars Story") να ανάβει σπίθες. Στιβαρός καρατερίστας ο Έντι Μάρσαν. Παρακολουθείται με αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)