FBI: International (Σαιζόν 1-2, 2021-2022)


Αστυνομική σειρά των CBS/Universal, δημιουργία των Ντικ Γουλφ, Ντέρεκ Χάας, με τους Λιουκ Κλάιντανκ, Χάιντα Ρηντ, Κάρτερ Ρέντγουντ, Βινέσα Βιντότο.

Μια ομάδα επίλεκτων πρακτόρων του FBI με έδρα τη Βουδαπέστη αναλαμβάνει την προστασία των αμερικανών πολιτών που βρίσκονται εκτός συνόρων. Σε συνεργασία με τη Europol και τις αστυνομικές δυνάμεις της κάθε χώρας που τους οδηγεί η εκάστοτε υπόθεση, οι αφοσιωμένοι στο καθήκον εκπρόσωποι του αμερικανικού δικαίου επιλύουν εγκλήματα και καταδιώκουν δολοφόνους σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Εν αρχή ην το FBI, η πρόσφατη σειρά του μεγαλοπαραγωγού Ντικ Γουλφ που έκανε πρεμιέρα το 2018, ανοίγοντας όχι απλά ένα νέο κεφάλαιο στις τηλεοπτικές δημιουργίες του αλλά όπως φαίνεται ένα νέο τηλεοπτικό franchise. Γνωρίζοντας πολύ καλά εδώ και χρόνια τις σειρές δράσεις της ανοιχτής τηλεόρασης όσο λίγοι, ο Ντικ Γουλφ δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες, το "Νόμος και Τάξη" που όχι μόνο παίζει non stop από το 1990 αλλά έχει γεννήσει και άλλες αδελφές σειρές. Το ίδιο φαίνεται να επιχειρεί και με το FBI που έχει κλείσει αισίως τις 5 σαιζόν, με δύο ακόμα spin off, το "FBI: Most Wanted" το 2020 (μεταδίδεται επίσης στην Ελλάδα αλλά δεν το παρακολουθώ) και τούτο εδώ το International που ακολούθησε το 2021 και το οποίο διαφοροποιείται ελαφρώς έναντι των αδελφών σειρών της οικογενείας. Κατ' αρχάς διαδραματίζεται εκτός συνόρων ΗΠΑ (κυριολεκτικά μάλιστα, με τα γυρίσματα να πραγματοποιούνται στη Βουδαπέστη), οπότε αλλάζει το μάτι εικόνες και παραστάσεις σε σχέση με τις american based αντίστοιχες σειρές. Η ξενιτιά των ηρώων μάλιστα λειτουργεί καταλυτικά και στις μεταξύ τους σχέσεις έτσι όπως είναι ξένοι μεταξύ ξένων (που δεν χωνεύουν απαραίτητα τα αμερικανάκια), αποκομμένοι από οικογένειες και φίλους και έχοντας για στήριγμα ο ένας τον άλλον, επιτρέποντας μάλιστα ένα τσικ παραπάνω στην ανθρωποκεντρική διάθεση των ιστοριών και σε κάπως πιο οικείους χαρακτήρες. 

Μολονότι σαφέστατα ομαδική σειρά, το "FBI: International" έχει πρωταγωνιστή και ηγέτη τον Λιουκ Κλάιντανκ στον ρόλο του πράκτορα Σκοτ Φόρεστερ, ο οποίος συνδυάζει αρμονικά αντρίλα και ευαισθησία, προτάσσοντας αυτό που ανέφερα λίγο πριν περί έμφασης στην ανθρωπιά των χαρακτήρων. Το διεθνές της ομάδας επιτρέπει πληθώρα διαφορετικών ιστοριών κάθε εβδομάδα πέραν των κλασικών δολοφονιών και απαγωγών, θίγοντας θέματα περισσότερο γνώριμα στην Ευρώπη, ενώ αυτό που έχει μεγάλη πλάκα είναι να βλέπεις τη Βουδαπέστη να μεταμορφώνεται σε όποια ευρωπαϊκή πόλη μπορείς να φανταστείς, ανάμεσά τους και στα Χανιά, όπου μια ομάδα αφελώς ρομαντικών αριστερών ακτιβιστών είχαν παρασυρθεί εν αγνοία τους από διεθνείς τρομοκράτες που ήθελαν να ανατινάξουν την αμερικανική βάση. Η σειρά έκλεισε ήδη δύο σαιζόν και φυσικά έχει πάρει πράσινο φως και για τρίτη (που θα καθυστερήσει χαρακτηριστικά λόγω των απεργιών σεναριογράφων και ηθοποιών), αφού η ανοιχτή τηλεόραση στις ΗΠΑ, έναντι του ανταγωνισμού από τις πλατφόρμες ροής, δεν ρισκάρει να χάσει τα σίγουρα χαρτιά της.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)