This Island Earth (1955)


Ελληνικός τίτλος: Ο πόλεμος δύο κόσμων

Ταινία επιστημονικής φαντασίας της Universal σε σκηνοθεσία Τζόζεφ Μ. Νιούμαν, Τζακ Άρνολντ, με τους Τζεφ Μόροου, Φέιθ Ντόμεργκιου, Ρεξ Ρήζον, Λανς Φούλλερ.

Ο ατομικός επιστήμονας Καλ Μήτσαμ προσκαλείται να εργαστεί σε ένα μυστικό εργαστήριο, όπου ήδη φιλοξενούνται τα μεγαλύτερα μυαλά του πλανήτη. Ο διευθυντής του εργαστηρίου, ένας μυστηριώδης τύπος που αποκαλείται Έξετερ, τον ενημερώνει πως σκοπός των ερευνών είναι η παγκόσμια ειρήνη, όμως σύντομα αποκαλύπτεται πως πρόκειται για εκπρόσωπο μιας ανώτερης εξωγήινης φυλής που αποζητά τα μέσα να αντικρούσει την επίθεση που δέχεται ο πλανήτης του.

Εντυπωσιακή για την εποχή της, αφελής στα σημερινά μάτια, περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας με την υπογραφή ενός μεγάλου στούντιο και μάλιστα η πρώτη του είδους που γυρίστηκε σε λαμπερό Technicolor. Με σενάριο που βγάζει νόημα, έστω και απλοϊκά αποτυπωμένο, το φιλμ εντυπωσίασε τους κριτικούς της εποχής για την τεχνική του αρτιότητα και τα εντυπωσιακά του εφφέ αλλά και για την ουσία της ιστορίας, γεγονός πρωτόγνωρο για τα χρόνια εκείνα όταν οι ταινίες με εξωγήινους και τέρατα συνήθως αποστέλλονταν στο πυρ το εξώτερο. Σε αυτό βοήθησαν σαφέστατα τόσο η διπλή ανατροπή ως προς τις προθέσεις των εξωγήινων όσο και η -ας πούμε- σοβαρότητα της ιστορίας που τόλμησε να ψελλίσει κάτι πιο ουσιώδες. Βέβαια, παρά τις αγνές προθέσεις και το όντως εντυπωσιακό θέαμα, ο "Πόλεμος δύο κόσμων" δεν παύει να είναι μια παραγωγή β' κατηγορίας, με ξύλινες ερμηνείες, στερεοτυπικά μεγαλόσχημους διαλόγους και με 5-6 ηθοποιούς όλους κι όλους, ενώ το (ένα και μοναδικό) τέρας, ειδικά λόγω της έγχρωμης εικόνας, δείχνει ακόμα πιο ψεύτικο. Στον αντίποδα όλων αυτών όμως, δεν μπορείς να μην θαυμάσεις το πείσμα των ανθρώπων της εποχής που κόντρα σε ό,τι θεωρείτο σοβαρό σινεμά, άνοιξαν τον δρόμο για την κινηματογραφική εξερεύνηση του διαστήματος στο περιθώριο της mainstream παραγωγής, χαρίζοντάς μας εκατοντάδες τίτλους, ο κάθε ένας εκ των οποίων άνοιγε και από ένα μικρό παραθυράκι στα σύνορα της φαντασίας.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)