The Holly and the Ivy (1952) (Α/Μ)


Χριστουγεννιάτικη δραματική ταινία της London Film, σε σκηνοθεσία Τζωρτζ Μορ Ο'Φέραλ, με τους Ραλφ Ρίτσαρντσον, Σήλια Τζόνσον, Μάργκαρετ Λίτον, Ντένχολμ Έλλιοτ, Τζων Γκρέγκσον.

Κατά παράδοση, η σκορπισμένη εδώ κι εκεί οικογένεια Γκρέγκορυ, συναντιέται πάντοτε τις ημέρες των Χριστουγέννων στο πρεσβυτέριο του πατέρα τους στην επαρχία του Νόρφολκ, για να μοιραστούν θαλπωρή και αγάπη. Αυτή τη χρονιά όμως κάτι φαίνεται να έχει αλλάξει, καθώς ούτε διάθεση υπάρχει ούτε θαλπωρή. Όλα μοιάζουν να γίνονται με το ζόρι, και τα τρία παιδιά κουβαλούν τις προσωπικές τους αγωνίες αλλά πάνω απ' όλα την αίσθηση ότι ο πατέρας τους αφιερώνει πολύ περισσότερο από τον χρόνο και τη ζωή του για το ποίμνιό του παρά για εκείνα. Και κάπως έτσι, η κόρη που έχει έμεινε πίσω για να φροντίζει το σπιτικό δεν τολμά να ανακοινώσει πως θέλει να φύγει με τον άντρα που θα παντρευτεί για τη Νότια Αφρική, ο γιος που προς το παρόν υπηρετεί τη θητεία του, διαφωνεί ανοιχτά με τον πατέρα του για τα σχέδια που έχει για εκείνον, ενώ η άλλη κόρη που εργάζεται στο Λονδίνο ως δημοσιογράφος σε περιοδικό, καταφθάνει αργοπορημένη, πνιγμένη στο αλκοόλ, στον πόνο και στα μυστικά.

Μεγάλη θεατρική επιτυχία στο Γουέστ Εντ το 1950, το έργο του Γουίνιαρντ Μπράουν δεν άργησε να βρει τον δρόμο του στη μεγάλη οθόνη, σε μια ταινία με σαφείς τις θεατρικές της καταβολές, βρετανική πίκρα και ωριμότητα και ενοχλητικές αλήθειες. Στα αποκαΐδια του Β' Παγκοσμίου, με τις πληγές ακόμα ανοιχτές και τα συντρίμμια ορατά παντού, το σενάριο του Ανατόλ ντε Γκρύνγουαλντ (πιστό στο θεατρικό κείμενο) ταξιδεύει με άνεση από το μελόδραμα στον ρεαλισμό και τη φιλοσοφική αναζήτηση, εξερευνώντας θέματα πίστης, οικογενειακών υποχρεώσεων, χειραφέτησης και εμπιστοσύνης, σε έναν κόσμο που πάσχιζε να σταθεί και πάλι στα πόδια του. Τρυφερό, ειλικρινές και ανθρώπινο, το φιλμ βρίσκει τη λύση του στην εστία της αλήθειας και της οικογένειας, αποφεύγοντας έντεχνα το καραμελωμένο περιτύλιγμα και επιτυγχάνοντας μέσα από στιβαρές ερμηνείες και την πραγματικότητα της εποχής να δώσει την ελπίδα που οι θεατές απεγνωσμένα αναζητούσαν.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)