La sirène du Mississipi (1969)


Ελληνικός τίτλος: Η σειρήνα του Μισισιπή

Δραματική περιπέτεια της United Artists σε σκηνοθεσία Φρανσουά Τρυφώ, με τους Κατρίν Ντενέβ, Ζαν-Πωλ Μπελμοντό, Μισέλ Μπουκέ, Νελλύ Μπορζώ.

Ο Λουί Μαέ, ένας πλούσιος καπνοκαλλιεργητής στη Νήσο Ρεϋνιόν, περιμένει την αρραβωνιαστικιά του να φτάσει από τη Γαλλία. Σε σχέση δι' αλληλογραφίας με τη νεαρή Ζυλί Ρουσέλ, χωρίς να την έχει συναντήσει ποτέ από κοντά, παρ' όλα αυτά δυσκολεύεται να εντοπίσει μεγάλη ομοιότητα ανάμεσα στην κοπέλα της φωτογραφίας και αυτήν που στέκει ολοζώντανη μπροστά του. Οι όποιες υποψίες του σύντομα επαληθεύονται, όταν μετά τον γάμο η Ζυλί εξαφανίζεται αδειάζοντας τους -κοινούς πλέον- τραπεζικούς λογαριασμούς, την ίδια στιγμή που η αδελφή της πραγματικής Ζυλί έρχεται σε επαφή μαζί του αναζητώντας τα ίχνη της.

Ο Φρανσουά Τρυφώ διασκευάζει για το σινεμά το βιβλίο "Βαλς στο σκοτάδι" του πολυγραφότατου συγγραφέα Κορνέλ Γούλριτς (γνωστός επίσης με τα ψευδώνυμα Γουίλλιαμ Άιρις και Ντέηβιντ Χόπλεϋ, του οποίου δεκάδες βιβλία έχουν μεταφερθεί στο σινεμά) και μας αφηγείται με τη δική του ιδιοσυγκρασία ένα εξωτικό αλλά σύγχρονο νουάρ, τιμώντας το είδος αλλά μένοντας παράλληλα πιστός στην εξερεύνηση των ανθρώπινων παθών. Με μπροστάρηδες το βαρύ πυροβολικό του γαλλικού σινεμά στους δύο βασικούς ρόλους, ο Τρυφώ γυρίζει στην ουσία μια διεθνή ταινία που απλά μιλάει γαλλικά, με χολυγουντιανό θράσος και ευρωπαϊκή ευαισθησία, γεμάτη έρωτα, ανατροπές, κυνηγητά και ανθρώπινο δράμα, βάζοντας τους ήρωές του να αμφισβητήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό και να αποδεχθούν τις αδυναμίες τους. Αγνώριστος ερμηνευτικά ο Ζαν-Πωλ Μπελμοντό, αφήνει στην άκρη τον ήρωα δράσης και την κωμωδία για να υποδυθεί έναν άνδρα αποφασιστικό αλλά με ευαισθησίες, που αποδέχεται το παιχνίδι της εξαπάτησης του οποίου έπεσε θύμα για να απελευθερωθεί ουσιαστικά και να διεκδικήσει αυτό που πραγματικά επιθυμεί. Κούκλα και πλάσμα σαγηνευτικό η Κατρίν Ντενέβ, ενισχύει την παγερή και αποστασιοποιημένη ομορφιά της για να κορυφώσει το μυστήριο και το δράμα έως ότου κι αυτή με τη σειρά της αφήνεται στη στιγμή και στον έρωτα. Η φωτογραφία του Ντενύς Κλερβάλ ποτίζεται στον ιδρώτα του Ινδικού Ωκεανού, θαμπώνεται από την ομορφιά της Ντενέβ και σκουραίνει διακριτικά όταν η δράση ξεφεύγει του ρομαντικού πεπρωμένου, ενόσω η μουσική του Αντουάν Ντυαμέλ λούζει με νότες την Dyaliscope εικόνα.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)