Sharper (2023)


Ελληνικός τίτλος: Ο επιτήδειος

Αστυνομική ταινία των Apple TV+/A24 σε σκηνοθεσία Μπέντζαμιν Κάρον, με τους Τζούλιαν Μουρ, Σεμπάστιαν Σταν, Τζάστις Σμιθ, Μπριάνα Μίντλετον, Τζων Λίθγκοου.

Ο Τομ, βιβλιοπώλης στη Νέα Υόρκη, γνωρίζει τη Σάντρα που έρχεται να ψωνίσει στο μαγαζί του. Ο Τομ ερωτεύεται τη Σάντρα. Η Σάντρα γοητεύεται από τον Τομ. Ο Τομ και η Σάντρα ζουν ευτυχισμένοι τον έρωτά τους. Η Σάντρα έχει έναν αδελφό που κινδυνεύει από χρέη στον τζόγο. Ο Τομ προσφέρεται να τη βοηθήσει. Ο Τομ είναι πάμπλουτος. Η Σάντρα δέχεται διστακτικά τη βοήθειά του. Ο Τομ τής δίνει τα 300 χιλιάρικα που χρειάζεται ο αδελφός της για να σωθεί. Η Σάντρα εξαφανίζεται από προσώπου γης. 

Και κάπως έτσι ολοκληρώνεται το πρώτο από τα πέντε "κεφάλαια" αυτής της αναπάντεχα ευχάριστης κινηματογραφικής έκπληξης από την πλατφόρμα της Apple που ενδυναμώνει διαρκώς τη θέση της χωρίς όμως να κάνει και εκπτώσεις ποιότητας. Στα όρια της "Συμμορίας των μάγων" αλλά χωρίς ταχυδακτυλουργούς, ο "Επιτήδειος" είναι μια έξυπνη, υψηλής αισθητικής, καλογραμμένη και καλοπαιγμένη ταινία εξαπάτησης, που διαρκώς εκπλήσσει με τις αποκαλύψεις και τις ανατροπές της, καθώς ταξιδεύει στα πρόσωπα και στον χρόνο με το κάθε της κεφάλαιο. Για να αποφύγω τον κίνδυνο αποκαλύψεων δεν θα ασχοληθώ διόλου με λεπτομέρειες ρόλων και χαρακτήρων, αλλά θα μιλήσω απλά για τον στιβαρό Σεμπάστιαν Σταν που σε κάθε του ταινία κερδίζει πόντους ερμηνείας και star power, με φυζίκ που αγαπάει ο φακός και στην πάντοτε υπέροχη Τζούλιαν Μουρ που κατορθώνει να κάνει την οθόνη να λάμπει με το πρόσωπό της και μόνο. Λειτουργικής σημασίας η συναισθηματικών αποχρώσεων και noir υπαινιγμών φωτογραφία της Σαρλότε Μπρούους Κρίστενσεν (δικά της μεταξύ άλλων το "Molly's game", τα "Εμπόδια" και το "Ένα ήσυχο μέρος"), το άρρηκτα συνδεδεμένο με το σενάριο μοντάζ του Γιαν Μάιλς και η διακριτικά παρούσα μουσική του Κλιντ Μάνσελ. Εγγυημένη ψυχαγωγία επιπέδου.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)