Η φωνή της καρδιάς (1943) (Α/Μ)




Δραματική ταινία της Finos, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ιωαννόπουλου, με τους Αιμίλιο Βεάκη, Δημήτρη Χορν, Καίτη Πάνου, Αλέκο Λειβαδίτη, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Νίτσα Τσαγανέα, Σμαρούλα Γιούλη, Παντελή Ζερβό.

Ένας ηλικιωμένος άντρας αποφυλακίζεται αφότου εξέτισε την ποινή του για τον φόνο του εραστή της γυναίκας του. Ο δρόμος του τον φέρνει στην παλιά του γειτονιά όπου σε μια ταβέρνα που πιάνει δουλειά συναντά ένα νεαρό ζευγάρι και μαθαίνει πως η μητέρα της κοπέλας αντιτίθεται στον γάμο της με τον νεαρό που αγαπά. Κουβέντα στην κουβέντα, ο ηλικιωμένος άντρας έρχεται πιο κοντά με την κοπελίτσα η οποία βρίσκει επιτέλους κάποιον που την καταλαβαίνει. Σύντομα, όμως, δεν αργούν να έρθουν οι παρεξηγήσεις από τα κουτσομπολιά των καλοθελητών αλλά και μια μεγάλη αποκάλυψη.

Πρόκειται για την πρώτη ελληνική παραγωγή που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής και μάλιστα την πρώτη που έφερε την υπογραφή της Finos Film, της εταιρείας που θα άφηνε το ανεξίτηλο στίγμα της στην ιστορία του ελληνικού σινεμά. Αστικό μελό που εντυπωσιάζει μέχρι σήμερα, η "Φωνή της Καρδιάς", ακόμη και μέσα στα δύσκολα χρόνια κατά τα οποία γυρίστηκε, δηλώνει απερίφραστα το όραμα του παραγωγού της Φιλοποίμενα Φίνου, καθώς και το επίπεδο των ταινιών που θα ακολουθούσαν. Το σενάριο του σκηνοθέτη Δημήτρη Ιωαννόπουλου (έγραψε και σκηνοθέτησε μερικές ακόμα ταινίες, μεταξύ των οποίων συναντάμε τους τίτλους "Ο Φανούρης και το σόι του", "Ο δρόμος με τις ακακίες" και "Μια του κλέφτη...") αφηγείται μια συγκινητική ιστορία που σέβεται απόλυτα τις συμβάσεις των μελό της εποχής, αλλά με ένα ύφος διεθνές καθώς κάλλιστα μπορείς να φανταστείς το συγκεκριμένο φιλμ να γυρίζεται από ξένους συντελεστές. 

Εννοείται πως στην ταινία δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στον πόλεμο και την κατοχή και είναι σαν να διαδραματίζεται σε άλλα χρόνια, καθώς το αντίθετο θα οδηγούσε κατ' ελάχιστον στην απαγόρευσή της από τους Γερμανούς. Είναι πραγματικά συγκινητικό να παρακολουθείς όλους αυτούς τους σπουδαίους ηθοποιούς σε ερμηνείες στιβαρές -αν και εντός του ύφους που καθόριζαν τα χρόνια εκείνα- ενώ σίγουρα εντυπωσιάζουν τα εξωτερικά γυρίσματα σε φυσικούς χώρους, κάτι που όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο δαπανηρό και δύσκολο θα ήταν τότε. Στην ταινία συναντάμε και τη Σμαρούλα Γιούλη μικρό κοριτσάκι, ενώ για λόγους που δεν διευκρινίστηκαν ποτέ, ο Αιμίλιος Βεάκης ντουμπλάρεται από τη φωνή του Τζαβαλά Καρούσου. Η ταινία σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία στην εποχή της και λέγεται μάλιστα πως οι ουρές που σχηματίζονταν έξω από τους κινηματογράφους που την έπαιζαν είχαν ανησυχήσει τους Γερμανούς.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)