The gazebo (1959) (A/M)



Ελληνικός τίτλος: Ο εκβιαστής των γυμνών μοντέλων

Αστυνομική κομεντί της MGM, σε σκηνοθεσία Τζωρτζ Μάρσαλ, με τους Γκλεν Φορντ, Ντέμπι Ρέυνολντς, Καρλ Ράινερ, Μέημπελ Άλμπερτσον, Τζων ΜακΓκίβερ.

Ο Έλιοτ Νας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης αστυνομικών σειρών στην τηλεόραση, πέφτει θύμα ενός άγνωστου εκβιαστή που τον ενημερώνει πως έχει στην κατοχή του γυμνές φωτογραφίες από τη σύζυγό του, και σήμερα σταρ του Μπρόντουγέη, από την εποχή που ήταν 18 ετών. Ο Έλιοτ δουλεύει σαν τρελός για να μαζέψει τα χρήματα και να αποτρέψει το σκάνδαλο που θα κατέστρεφε την καριέρα της πολυαγαπημένης του συζύγου. Μάλιστα, έχει αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά να πουλήσει το σπίτι τους στα προάστια της Νέας Υόρκης, κάτι που η Νελ δεν θέλει ούτε να το συζητήσει. Μάλιστα, χωρίς να γνωρίζει την ανάγκη του άντρα της για ζεστό χρήμα, ξοδεύει μια μικρή περιουσία και αγοράζει ένα κιόσκι για την αυλή τους. 

To επιτυχημένο θεατρικό The Gazebo του Άλεκ Κόπελ μεταφέρεται δεξιότεχνα στο σινεμά, σε τούτην εδώ τη δροσερή και γεμάτη ανατροπές κομεντί. Και επειδή -ως γνωστόν- εν αρχή ην ο Λόγος, ο σεναριογράφος Τζωρτζ Γουέλς σέβεται απόλυτα το πρωτότυπο υλικό του, μπολιάζοντάς το απλά με τις σκηνές εκείνες που θα βγάλουν για λίγο τη δράση εκτός σπιτιού και που θα επιτρέψουν στην Ντέμπι Ρέυνολντς να πει και ένα τραγουδάκι. Σκηνοθετημένη με μια χιτσκοκικής προδιάθεσης ματιά, η ταινία συνδυάζει την ελαφρότητα ενός κωμικού θεατρικού με τη φωτογραφία και το μυστήριο ενός αστυνομικού θρίλερ, καθώς η αγωνία ξεχειλίζει στις σκηνές που απαιτείται, κι ας είναι στημένες με περίσσιο χιούμορ. Πολύ καλός ο Γκλεν Φορντ που εξισορροπεί τη σοβαρότητα του ρόλου του και των πράξεων του με τη φαιδρότητα της αφήγησης χωρίς όμως να γίνεται ποτέ ο ίδιος φαιδρός. Κουκλίτσα η Ντέμπι Ρέυνολντς, βάζει στα μετόπισθεν τον αέρα της μεγάλης σταρ και μεταμορφώνεται στη  φαινομενικά αφελή σύζυγο και ηθοποιό που θέλει απλά να διακοσμήσει τον κήπο της. Πανέξυπνοι διάλογοι, πνευματώδης αφήγηση και ζωντανή σκηνοθεσία που σε συνδυασμό με ένα ρυθμικό μοντάζ προσφέρουν μια ταινία σκέτη απόλαυση που σταδιακά μεταμορφώνεται από "ποιος το έκανε" σε "πώς θα τη γλιτώσουν τώρα".

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)