Les fantômes d'Ismaël (2017)


Ελληνικός τίτλος: Τα φαντάσματα του Ισμαήλ

Δραματική ταινία της Le Pacte, σε σκηνοθεσία Αρνώ Ντεπλεσέν, με τους Ματιέ Αμαλρίκ, Σαρλότ Γκαινσμπούργκ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Λουί Γκαρέλ, Άλμπα Ρόρβάχερ, Λάζλο Ζάμπο.

Ο Ισμαήλ Βυγιάρ βρίσκεται καταμεσής των γυρισμάτων της τελευταίας του ταινίας, που αφορά την ιστορία ενός κατασκόπου και η οποία ουσιαστικά είναι η βιογραφία του αδελφού του που αποκαλεί νεκρό. Σε σχέση με τη μοναδική γυναίκα που μπόρεσε να ταχτοποιήσει τη ζωή του ύστερα από την προ εικοσαετίας εξαφάνιση της συζύγου του, ο Ισμαήλ δείχνει πως ταχτοποιεί το μυαλό και την ψυχή του, όταν εντελώς ξαφνικά η Καρλότα, η γυναίκα του που όλοι θεωρούσαν νεκρή, εμφανίζεται ολοζώντανη μπροστά του. 

Πολύ ωραία όλα τα στοιχεία της ιστορίας και μάλιστα ακούγονται ικανά να δώσουν ένα πολύ ενδιαφέρον τελικό αποτέλεσμα, δεδομένου μάλιστα του εξαιρετικού επιτελείου ηθοποιών. Από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα, όμως, αντιλαμβάνεσαι πως κάτι δεν πάει καλά και όσο η ώρα προχωρά τόσο πιο πολύ επιβεβαιώνεται η αρχική σου ανησυχία: το σενάριο είναι η επιτομή της τρικυμίας εν κρανίω και μαζί του συμπαρασύρει τους πάντες και τα πάντα. Ξεκινά με το στόρυ της συζύγου που επανεμφανίζεται, λες "ωραίο θέμα είναι, θα έχει ενδιαφέρον", ύστερα το αφήνουμε στην άκρη και μας απασχολεί το δημιουργικό μπλοκάζ του σκηνοθέτη για να καταλήξουμε μετά να μάθουμε πως ο αδελφός μια χαρά ζωντανός είναι, απλά αυτός θεωρεί πως έχει πεθάνει για τον Ισμαήλ επειδή δεν τον αντέχει. Ναι, εντάξει, το πιάσαμε το υπονοούμενο για τα φαντάσματα της πρότερης νιότης του μυαλού που στοιχειώνουν το σήμερα, αλλά γιατί όλο αυτό το σούρτα-φέρτα στον χρόνο; Γιατί τόσο αδικαιολόγητα περίπλοκο το σενάριο όταν η ιστορία που θέλει να αφηγηθεί είναι τόσο απλή; Γιατί τόσες υπερβολές; Τι ερμηνείες να βγάλεις μετά μέσα σε όλο αυτό το χάος, τι συναισθηματική εμπλοκή να δημιουργήσεις και πόσο τελικά να μπεις στη διαδικασία να νιώσεις τον κεντρικό χαρακτήρα; Μια καλή ιδέα που τελικά μένει μετέωρη είναι η ταινία, φάντασμα των καλών της προθέσεων σαν αυτά που στοιχειώνουν τον Ισμαήλ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΓια περισσότερες δραματικές ταινίες, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)