Ο παιχνιδιάρης (1970) (Α/Μ)

(φωτογραφία: Ελληνικό Λογοτεχνικό & Ιστορικό Αρχείο)

Κωμωδία του Ανδρέα Κατσιμητσούλια, με τους Σταύρο Παράβα, Έλντα Αθανασάκη, Δημήτρη Νικολαΐδη, Μαρίκα Κρεβατά, Λάζο Τερζά, Νικήτα Πλατή.

Ο Σταύρος Παράβας είναι ο Παντελής Τριπόδης, ιδιωτικός ντετέκτιβ που αναλαμβάνει μια σημαντική υπόθεση για λογαριασμό της κ. Μαριάνθης, εργολάβου οικοδομών που θέλει οπωσδήποτε να αποκτήσει ένα οικόπεδο στη Θεσσαλονίκη και να χτίσει ξενοδοχείο. Αυτό που αναθέτει στον Παντελή είναι να καθυστερήσει με οποιονδήποτε τρόπο τον Μελέτη Μπαστούνα, τον μεγάλο της ανταγωνιστή που θέλει κι αυτός να χτίσει ξενοδοχείο στο ίδιο οικόπεδο. Τώρα, ο Παντελής καλείται να εκμεταλλευθεί τη μεγάλη ευκαιρία που του παρουσιάζεται: να εμποδίσει τη γραμματέα του Μπαστούνα που έχει αναλάβει να μεταφέρει για λογαριασμό του αφεντικού της τα χρήματα της προκαταβολής που απαιτούνται για τη συναλλαγή.

Διαβάζεις την υπόθεση και σκέφτεσαι "τι καλά, να και μια αστυνομικού τύπου κομεντί που γύρισε το ελληνικό σινεμά". Και μετά βλέπεις την ταινία και διαπιστώνεις πως όλη αυτή η κεντρική ιδέα που θα μπορούσε όντως να αποδώσει, χρησιμοποιείται εντελώς προσχηματικά για να αρχίσουμε τα γνωστά: χοντροκομμένες πλάκες, γεγονότα που δεν βγάζουν νόημα και φυσικά ο Σταύρος Παράβας να κάνει τα δικά του και να μεταμφιέζεται ώστε να δικαιολογηθεί και ο "παιχνιδιάρης" του τίτλου που κατά τα άλλα είναι παντελώς άσχετος. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)