Gisaengchung (2019)


Διεθνής τίτλος: Parasite
Ελληνικός τίτλος: Παράσιτα

Δραματική ταινία της CJ Entertainment, σε σκηνοθεσία Μπονγκ Τζουν-χο, με τους Σο Κανγκ-χο, Γιο Γιέο-γιονγκ, Παρκ Σο-νταμ, Τσόι Γου-σικ, Λη Σουν-κυούν, Γιουνγκ Ζίζο, Λη Γιονγκ-γιουν, Γιανγκ Χάι-γιν.

Η οικογένεια του Κι-τεκ ζει απένταρη και άνεργη στο υπόγειο διαμέρισμά τους που μυρίζει μούχλα. Τόσο ο ίδιος όσο και η γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά τα βγάζουν πέρα με ασήμαντες δουλειές που βρίσουν περιστασιακά, έως ότου ένας φίλος του γιου, τον συστήνει να πάρει τη θέση του ως καθηγητής Αγγλικών στο σπίτι μιας πλούσιας οικογένειας. Με ένα πτυχίο που πλαστογραφεί περίτεχνα η αδελφή του, ο νεαρός γίνεται ακόμα πιο εύκολα αποδεκτός στο σπίτι των πάμπλουτων μα αφελών Παρκ. Όσο περνά ο καιρός, αντιλαμβάνεται πως στην οικογένεια αυτή υπάρχουν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά, οπότε αδελφή, πατέρας και μητέρα δεν αργούν να εφορμήσουν.

Μακράν μία από τις καλύτερες ταινίες της σαιζόν μέχρι τώρα και σίγουρα μια από τις καλύτερες του 2019, τα "Παράσιτα" πιστοποιούν περίτεχνα πως μια ταινία γίνεται σπουδαία όχι μόνο για την ιδέα της και τα μηνύματά της μα και για την ικανότητά της να περνά στο κοινό της αίθουσας που μπορεί να την απολαμβάνει ακόμα και μονοσήμαντα. Ναι, είναι εξαιρετικοί οι συμβολισμοί και οι κοινωνικοπολιτικές αναφορές του σκηνοθέτη και συν-σεναριογράφου Μπονγκ Τζουν-χο, αλλά αυτό που μετράει εδώ είναι η ίδια η ταινία και η κινηματογραφική της δύναμη. Είναι συναρπαστική η ιστορία του φιλμ και ακόμα πιο συναρπαστική είναι η απόδοσή της στην οθόνη. Τόσο συναρπαστική δε που σε αναγκάζει να ενδιαφερθείς για χαρακτήρες πρωτογενώς αντιπαθείς, χωρίς να είναι ξεκάθαρο από την αρχή με ποιους ακριβώς ταυτίζεσαι -ενδεχομένως με κανέναν, αλλά παρ'όλα αυτά νοιάζεσαι και συμπάσχεις. Κι αυτή ακριβώς είναι η μαγκιά του φιλμ.

Οι δε ερμηνείες είναι συγκλονιστικές, ειδικά αν λάβουμε υπ'όψιν το ακραίο των χαρακτήρων και πόσο εύκολα θα μπορούσαν να κατρακυλήσουν στην υπερβολή και την καρικατούρα. Όλοι τους είναι ένας κι ένας, αλλά δεν μπορώ να μην θυμηθώ την ηθοποιό που ερμηνεύει την οικονόμο των Παρκ και να μην θαυμάσω τη μεταμόρφωσή της -όταν δείτε την ταινία θα με καταλάβετε. Εξαιρετική είναι η δουλειά που έχει γίνει και στον τεχνικό τομέα, τόσο στη φωτογραφία όσο πρωτίστως στον ήχο, καθώς η μίξη σε Dolby Atmos δημιουργεί ένα ολοζώντανο μα συνάμα εφιαλτικό ηχητικό περιβάλλον που δίνει ακόμα μια διάσταση στην ταινία καθώς σε περιβάλλει μέσα στην αίθουσα. Είναι ταινία για γερά στομάχια τα "Παράσιτα", όχι ακριβώς επειδή κάποιοι βιάστηκαν να τα χαρακτηρίσουν θρίλερ, μα γιατί είναι ζοφερός ο ρεαλισμός της και ο τρόπος που περιγράφει την καθημερινότητα.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)