Kuzu (2014)



Ελληνικός τίτλος: Το αρνάκι

Δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Κουτλούγ Αταμάν, με τους Μερτ Ταστάν, Νεσρίν Καβατζαντέ, Καχίτ Γκοκ.

Σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ανατολίας, ο Ισμαήλ και η Μεντίν πρέπει να κάνουν περιτομή στον μικρό τους γιο και σύμφωνα με την παράδοση να το γιορτάσουν μετά με ψητό αρνάκι. Τα οικονομικά της οικογένειας όμως είναι πολύ άσχημα για να περισσέψουν για αρνί, κι όσα δεμάτια από ξύλα κι αν φτιάξει η Μεντίν με την κόρη της δεν είναι αρκετά. 

Σε ένα τοπίο παγωμένο, αφιλόξενο και έρημο βάζει τους ήρωες της ιστορίας του ο Κουτλούγ Αταμάν, προσπαθώντας να βρει τη ζεστασιά τουλάχιστον μέσα στην ψυχή τους. Από τη μια ο Ισμαήλ, ο άντρας του σπιτιού, άβουλο ον στην πραγματικότητα που θαμπώνεται από τα κάλλη μιας περιπλανώμενης τραγουδιάρας -κατ' ουσίαν πόρνης που λέει και κανένα τραγούδι πριν. Από την άλλη η Μεντίν, η μάνα που θέλει να προσφέρει αγάπη και όλα όσα πρέπει στα παιδιά της, αλλά που σαν γυναίκα δεν μπορεί να διεκδικήσει και πολλά, χωρίς να εξαρτηθεί από τον σύζυγό της. Κι ανάμεσά τους τα δύο παιδιά, η κόρη τους και ο γιος τους που οι δικές τους σκηνές είναι ίσως και οι καλύτερες στην ταινία. Ζηλιάρα η μεγάλη κόρη που ο μικρός είναι ο αγαπημένος της μαμάς και ενοχλημένη με όλον αυτόν τον σαματά για τη γιορτή της περιτομής, διαρκώς λέει ψέματα και φοβερίζει τον Μερτ, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν ο πατέρας τους δεν βρει τα λεφτά για αρνάκι τότε θα μαγειρέψουν τον ίδιο για τη γιορτή. Ηθογραφία στα όρια ενός άτυπου ντοκυμανταίρ, αυτό το "αρνάκι" γοητεύει για την απλότητά του και τα καλοδουλεμένα πλάνα του, χωρίς όμως να απομακρύνεται πολύ από τις φεστιβαλικές καταγωγές του.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)