Alice in Wonderland (1951)


Ελληνικός τίτλος: Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων

Κινούμενα σχέδια της Disney μέσω της RKO Radio Pictures, με τις φωνές των Κάθριν Μπώμοντ, Εντ Γουίν, Ρίτσαρντ Χάυντν, Στέρλινγκ Χόλλογουέυ, Τζέρυ Κολόννα, Βέρνα Φέλτον.

Η μικρή Αλίκη πλήττει αφόρητα όσο η αδελφή της τής διαβάζει ένα βιβλίο ιστορίας καθώς δεν μπορεί με τίποτα να βρει ενδιαφέρον ένα βιβλίο χωρίς εικόνες. Όμως, την προσοχή αποσπά ένας λαγός που τρέχει σαστισμένος φωνάζοντας πως έχει αργήσει. Η Αλίκη τον ακολουθεί και πέφτει σε μια τρύπα από όπου φτάνει σε έναν αλλόκοτο κόσμο γεμάτο παράξενα πλάσματα που όλα έχουν μια δόση τρέλας. 

Οι περιπέτειες της Αλίκης από τα βιβλία του Λιούις Κάρολ μεταφέρονται στο σινεμά σε μια κινηματογραφική πανδαισία χρωμάτων, εικόνων και αξιοπερίεργων ηρώων, σε μια από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων της Disney της πρώτης περιόδου. Δεν είναι μόνο η τεχνική αρτιότητα και η προσεγμένη κινηματογραφική ματιά που εντυπωσιάζουν μέχρι τις μέρες μας, με αυτά τα θαυμαστά travelling και το εμπνευσμένο μοντάζ που πήγαν πολύ μπροστά την τεχνική των κινουμένων σχεδίων. Είναι και αυτοί οι εξαιρετικοί διάλογοι, με όλα τα ενήλικα υπονοούμενα και το πηγαίο σουρεαλιστικό χιούμορ που κάνουν την ταινία χάρμα οφθαλμών. Τα δε σκίτσα με τα οποία απεικονίζεται ο κάθε ένας από αυτό το γαϊτανάκι παράξενων και αλλοπρόσαλλων ηρώων είναι μεγαλοφυή, όπως και οι φωνές και η εκφορά λόγου που έχουν επιλεγεί. Εξαιρετικό παραμύθι για μικρά παιδιά και ταυτόχρονα τριπάκι στο υποσυνείδητο των μεγάλων, η "Αλίκη" αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πιο προχωρημένα πονήματα του εμπνευσμένου δημιουργού.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η μεταγενέστερη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στην τηλεόραση κατά τη διάρκεια των ψυχεδελικών seventies, ενώ στην Α' Προβολή της υπήρξε τεράστια αποτυχία. Χρειάστηκαν χρόνια για να επιστρέψει στις κινηματογραφικές αίθουσες η Αλίκη και να πετύχει εισπρακτικά σε μεταγενέστερες επανεκδόσεις, ενώ σήμερα θεωρείται κλασσική. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο κειμένων του Cinemano για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων θα το βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)