A place in the sun (1951) (A/M)





Ελληνικός τίτλος: Μια θέση στον ήλιο

Δραματική ταινία της Paramount, σε σκηνοθεσία Τζωρτζ Στήβενς, με τους Μοντγκόμερυ Κλιφτ, Ελίζαμπεθ Ταίυλορ, Σέλλεϋ Γουίντερς, Ανν Ρεβήαρ, Κηφ Μπρασέλ.

Ο νεαρός Τζωρτζ Ήστμαν αφήνει πίσω του το πάμπτωχο σπιτικό του και τη θρησκόληπτη μητέρα του στο Σικάγο για την ηλιόλουστη Καλιφόρνια, όπου ελπίζει ότι θα τον υποδεχθεί με μια ευκαιρία για δουλειά και καλύτερη ζωή. Έρχεται σε επαφή με τον πλούσιο θείο του Τσαρλς Ήστμαν που του προσφέρει δουλειά στο εργοστάσιό του. Η ζωή του Τζωρτζ μπαίνει στο αυλάκι και δεν περνά πολύς καιρός προτού γνωρίσει, ερωτευθεί και τελικά παντρευτεί τη συνάδελφό του στο εργοστάσιο, Άλις Τριπ. Αυτό που δεν περίμενε ποτέ ο συνεσταλμένος αλλά κατά βάθος φιλόδοξος Τζωρτζ είναι η προαγωγή του που σταδιακά θα τον βάλει στα σαλόνια του θείου του και των φίλων του, όπου και θα γνωρίσει την εκθαμβωτική Άντζελα Βίκερς, με την οποία ερωτεύονται κεραυνοβόλα.

Μια από τις καλύτερες ταινίες στη φιλμογραφία του Τζωρτζ Στήβενς (Ο Γίγας, Η Γυναίκα της Χρονιάς, Το Ημερολόγιο της Άννα Φρανκ), το "Μια θέση στον ήλιο" αποτελεί συνταρακτική μεταφορά στο σινεμά του μυθιστορήματος (και μετέπειτα θεατρικού) "An American Tragedy" του Θήοντορ Ντράισερ, γραμμένο το 1925. Το εξαιρετικό σενάριο των Μάικλ Γουίλσον και Χάρρυ Μπράουν σκιαγραφεί στην τελευταία του λεπτομέρεια το πορτραίτο αυτού του νεαρού, όμορφου άντρα που πέφτει θύμα της φιλοδοξίας του και της λάμψης του πλούτου. Η αλλοτρίωση ενός φαινομενικά αθώου ανθρώπου αλλά και η υποδούλωσή του στα πιο σκοτεινά του ένστικτα αποδίδονται εξαιρετικά σε κάθε πλάνο της ταινίας και με κάθε ατάκα, δίνοντας την ευκαιρία στον Μοντγκόμερυ Κλιφτ να πλάσει έναν συναρπαστικό ρόλο.

Κλασσικό Χόλυγουντ αυστηρών καλλιτεχνικών προδιαγραφών και λογοτεχνικής καταβολής, το φιλμ είναι ένα σκοτεινό ταξίδι στην επιθυμία και την απληστία, καθώς στο πρόσωπο του Τζωρτζ Ήστμαν εκπροσωπείται η ίδια η Αμερική που από χώρα σκληρής δουλειάς και δημιουργίας μεταμορφώνεται σε τόπο απληστίας και άκρατης φιλοδοξίας. Το αμερικανικό όνειρο μετατρέπεται σε ασπρόμαυρο εφιάλτη (υπέροχη η φωτογραφία του Γουίλλιαμ Σ. Μέλλορ) και ο δρόμος προς την επιτυχία σε κατήφορο που οδηγεί τρέχοντας προς τον όλεθρο. Η ταινία κέρδισε 6 Όσκαρ από τα 9 για τα οποία ήταν υποψήφια αλλά και την πρώτη Χρυσή Σφαίρα Δραματικής Ταινίας στην ιστορία του θεσμού. Ο Τσάρλι Τσάπλιν φέρεται να τη χαρακτήρισε ως "την καλύτερη ταινία που γυρίστηκε ποτέ για την Αμερική".

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)