Αγάπη γραμμένη με αίμα (1962) (Α/Μ)



H αφίσα της ταινίας είναι από το Ελληνικό Λαογραφικό και Ιστορικό Αρχείο

Δραματική ταινία της Ολύμπια Φιλμ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δαδήρα, με τους Ανδρέα Ζησιμάτο, Σόνια Ζωίδου, Ανδρέα Μπάρκουλη, Γιώργο Καμπανέλλη, Ντίνα Τριάντη, Θόδωρο Έξαρχο, Μαλαίνα Ανουσάκη.

Στα άγρια, ορεινά τοπία της Κρήτης, ένα παλικάρι δολοφονείται από κάποιον άγνωστο ανήμερα των αρραβώνων του. Λίγο προν ξεψυχήσει, ορκίζει την αρραβωνιαστικά του να ανακαλύψει τον φονιά του και έτσι εκείνη, με τη βοήθεια ενός άντρα που ήταν ανέκαθεν ερωτευμένος μαζί της, κινεί γη και ουρανό ώστε να βρει αυτόν που της έβαψε με αίμα την ημέρα που θα έπρεπε να είναι η πιο ευτυχισμένη της ζωής της. 

Αισθηματικό γουέστερν δια χειρός Ντίμη Δαδήρα (ως Δημήτρης υπέγραφε τότε) ο οποίος αναλαμβάνει διπλό έργο τόσο ως σκηνοθέτης αλλά και ως παραγωγός, αφού η Ολύμπια Φιλμ ήταν η εταιρεία που είχε ιδρύσει ο πατέρας του, Παναγιώτης Δαδήρας. Το σενάριο του Γιάννη Β. Ιωαννίδη, πολυγραφότατου συγγραφέα πρωτίστως λαϊκών μελό, πάει να παντρέψει το ασθηματικό δράμα με τη δράση και το αστυνομικό -ας πούμε- μυστήριο, αλλά -θέλετε από συνήθεια, θέλετε από άποψη- δεν απομακρύνεται όσο θα έπρεπε από τα μεγάλα λόγια και τις υπέρμετρα δραματικές κορώνες. Έτσι, μια ταινία που θα μπορούσε να σταθεί ως κάτι το διαφορετικό με την ιστορία της -που πλάκα πλάκα έχει και το ενδιαφέρον της ως προς την αποκάλυψη του ενόχου- αφήνεται να παρασυρθεί στα γνώριμα μονοπάτια και να πνιγεί περισσότερο στα δάκρυα παρά στο αίμα. Ο Δαδήρας, πάντως, που είχε την εμπειρία και τη ματιά, χειρίζεται όσο καλύτερα μπορούσε -δεδομένων των συνθηκών της παραγωγής- τα εξωτερικά γυρίσματα σε φυσικούς χώρους, προσδίδοντας στην ταινία τον απαιτούμενο ρεαλισμό και στους χαρακτήρες την ευκαιρία να τους διαποτίσει η αγριάδα του τοπίου. Καλό το καστ, αλλά ταλαιπωρημένο από τις κορώνες των διαλόγων και τον ασύγχρονο ήχο. Το κοινό της εποχής τού είχε γυρίσει την πλάτη, ομολογουμένως αδικαιολόγητα. Προφανώς ήταν πολύ "σοβαρό" για τα λαϊκά κοινά και πολύ λαϊκό για τους σοβαρούς θεατές.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)