Walt Disney Treasures: Walt Disney on the front lines (1941-1946)

 


H Disney ανοίγει τα ντουλάπια της και ο ιστορικός και κριτικός κινηματογράφου Λέοναρντ Μάλτιν επιμελείται και προλογίζει τις ταινίες κινουμένων σχεδίων που το στούντιο γύρισε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είτε για εκπαιδευτικούς, είτε για ψυχαγωγικούς, είτε για λόγους πατριωτικής προπαγάνδας και εμψύχωσης του ηθικού των στρατιωτών όσο και των θεατών.

Ήδη από τις 8 Δεκεμβρίου 1941 το στούντιο του Γουώλτ Ντίσνεϋ είχε περάσει στον έλεγχο του στρατού, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας στήριξης του ηθικού. Με όσους από τους ταλαντούχους του δημιουργούς του δεν είχαν πάει ήδη στον πόλεμο, ο Ντίσνεϋ για τα 4 χρόνια απου ακολούθησαν αφιέρωσε ψυχή και εταιρεία στην παραγωγή ταινιών εκπαίδευσης, προπαγάνδας και εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων. Το παράδοσξη ήταν πως μολονότι το στούντιο δούλευε με τα 2/3 του δυναμικού του, η παραγωγή του τετραπλασιάστηκε, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ταινιών να αφορούν στρατιωτικούς και κυβερνητικούς σκοπούς. Στη συλλεκτική συλλογή-πραγματικό θησαυρό που κυκλοφόρησε σε περιορισμένα αντίτυπα (και αριθμημένα όπως όλη η σειρά "Treasures"), περιέχονται πολλά φιλμ που ουδέποτε είχαν φιλοξενηθεί από οποιοδήποτε μέσο μετά την αρχική τους προβολή και κάποια άλλα που ουδέποτε είχαν προβληθεί στο κοινό, αποτελώντας μια ενδιαφέρουσα και σπάνια ματιά στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων, αλλά και της Αμερικής κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο κειμένων του Cinemano για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων θα το βρείτε εδώ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)