Snekker Andersen og Julenissen (2016)


Ελληνικός τίτλος: Βρείτε τον Άη Βασίλη
Διεθνής τίτλος: Santa Swap

Χριστουγεννιάτικο παραμύθι της Nordisk σε σκηνοθεσία Τέρζε Ράνγκνες, με τους Τροντ Έσπεν Σάιμ, Άντερς Μπάασμο Κρίστιανσεν, Ίνγκεμποργκ Ράουστολ.

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ο Ξυλουργός Άντερσεν είναι όπως πάντα ενθουσιασμένος -ίσως περισσότερο ενθουσιασμένος και από τα παιδιά του. Βλέπετε, τα δυο μεγαλύτερα έχουν πάψει να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη, γνωρίζοντας πως τα δώρα τους τα φέρνει ο πατέρας τους κάθε χρόνο. Ο μικρούλης γιος του όμως εξακολουθεί να πιστεύει και περιμένει πώς και πώς το δώρο που ζήτησε. Μόνο που υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα: η γυναίκα του Άντερσεν του έχει απαγορέψει να υποδυθεί ξανά τον Άγιο Βασίλη, ύστερα από το κάζο της προηγούμενης χρονιάς, όταν είχε χρειαστεί να έρθει η πυροσβεστική για να τον ξεσφηνώσει από την καμινάδα. Μολονότι εκείνος δείχνει να συμφωνεί, στην πραγματικότητα έχει καταστρώσει και πάλι το σχέδιό του, το οποίο όμως εξελίσσεται καταστροφικά, με τον Άντερσεν να κατρακυλάει με το έλκηθρό του στο χιονισμένο δάσος και να πέφτει -σχεδόν κυριολεκτικά- επάνω στον Άγιο Βασίλη. Ενθουσιασμένος με τη γνωριμία του, ο Άγιος Βασίλης τού προτείνει να αλλάξουν θέσεις και να επισκεφθούν ο ένας την οικογένεια του άλλου για τα Χριστούγεννα.

Η ιστορία του Ξυλουργού Άντερσεν και του Άγιου Βασίλη, γραμμένη από την πένα του συγγραφέα Αλφ Πρόυζεν, είναι ίσως η πιο δημοφιλής χριστουγεννιάτικη ιστορία στη Νορβηγία, με την αφήγησή της να αποτελεί έθιμο ετών από το 1957 όταν και πρωτοδημοσιεύθηκε. Μάλιστα, η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Νορβηγίας, το NRK, μεταδίδει κάθε χρόνο ένα πρόγραμμα όπου η ιστορία παρουσιάζεται με τις εμβληματικές ζωγραφιές του Χανς Νόρμαν Νταλ, ο οποίος εικονογράφησε το βιβλίο το 1971. Η κινηματογραφική ταινία ακολουθεί το ίδιο παραμυθένιο και απλοϊκό ύφος της πρωτότυπης ιστορίας και απεικονίζει για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη αυτήν την ασύλληπτη περιπέτεια του καλόκαρδου ξυλουργού που όχι μόνο γνωρίζει τον Άγιο Βασίλη αλλά και που έχει την ευκαιρία να είναι αυτός που θα προσφέρει χριστουγεννιάτικα δώρα στην οικογένειά του. Με χιούμορ, συγκίνηση και παιδική αθωότητα, η ταινία κυλά ευχάριστα και μαγικά, τόσο για τα μικρά όσο και για τα μεγαλύτερα παιδιά, με μεγάλο της ατού τη σκηνογραφία και τα εφφέ της που δεν ξεφεύγουν ποτέ από το μέγεθος μιας μικρής, παιδικής ιστορίας. Σύντομη σε διάρκεια, γρήγορη σε ρυθμούς, με εικόνες απίστευτης ομορφιάς και τρυφερότητας, αλλά και μοντάζ και φωτογραφία που λειτουργούν αποτελεσματικά ως προς το ύφος, το συναίσθημα και την αφήγηση, η ταινία συναρπάζει με την αισθητική της και την τρυφερότητά της, την ίδια στιγμή που γίνεται από μόνη της απαραίτητο κομμάτι στο παζλ της χριστουγεννιάτικης οικογενειακής ψυχαγωγίας. Τον Ξυλουργό Άντερσεν θα τον συναντήσουμε ξανά και στα "Ξεχασμένα Χριστούγεννα" του 2019.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες και τις σειρές Made in Christmas, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)