Normal people (2020)


Δραματική μίνι-σειρά των BBC/Hulu με τη Νταίζυ Έντγκαρ-Τζόουνς και τον Πωλ Μέσκαλ.

Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Σάλλυ Ρούνεϋ, η σειρά αφηγείται την ερωτική σχέση δύο νεαρών παιδιών, της Μαριάν Σέρινταν και του Κόνελ Γουώλντρον, από την τελευταία τάξη του Λυκείου έως τη χρονιά της αποφοίτησης από το Κολλέγιο. Εκείνη, μολονότι λαμπρή μαθήτρια, υποφέρει από ανασφάλεια και σχεδόν αντικοινωνική συμπεριφορά που την καθιστούν δυσάρεστη για τους συμμαθητές της, οι οποίοι συχνά τη χλευάζουν. Η μονίμως επικριτική μητέρα της και ο σχεδόν εχθρικός αδελφός της, σε ένα σπίτι που σκιάζει ο θάνατος του βίαιου πατέρα, δεν βοηθούν καθόλου τη Μαριάν να αρθρώσει λόγο και ανάστημα. Έως ότου η αναπάντεχη σχέση της με τον αθλητικό και άριστο μαθητή Κόνελ δημιουργεί σπίθες ενδιαφέροντος και έντασης στη ζωή της, καθώς πλέον φαίνεται πως έχει κάτι να περιμένει. Το γεγονός πως η μητέρα του εργάζεται ως οικιακή βοηθός στο σπίτι της, αλλά και η απροθυμία του Κόνελ να αποδεχθεί δημοσίως τη σχέση τους θέτουν τις βάσεις για τα περίπλοκα χρόνια που θα ακολουθήσουν και θα στιγματίσουν τις ζωές αυτών των δυο φυσιολογικών ανθρώπων που εν τέλει δεν στάθηκαν ποτέ να πάρουν μια ανάσα και να διαπιστώσουν το πόσο ιδανικός είναι ο ένας για τον άλλον.

Μέσα στον ευρύτερο καταιγισμό (ενδεχομένως και ορυμαγδό) από νέους τίτλους σειρών που καθημερινά κατακλύζουν τις οθόνες μας, το "Normal People" είναι το απόλυτο love story της νέας εποχής. Αισθηματική ιστορία και ταυτόχρονα ψυχόδραμα, η σειρά ανάγει σε σπουδαίο έργο τέχνης το απλό μα και θεμελιώδες αξίωμα "αγόρι γνωρίζει κορίτσι-κορίτσι γνωρίζει αγόρι", μέσα από μια ιστορία απλή, όσο περίτεχνη και πολύπλοκη ταυτόχρονα, σχεδόν όπως και η ζωή μας. Χωρίς κωδωνοκρουσίες, χωρίς φθηνούς εντυπωσιασμούς και μεγάλα λόγια, το σενάριο ταξιδεύει ανενόχλητο μέσα στα χρόνια και μέσα από τις ζωές αυτών των δύο παιδιών που ίσως να έμειναν μαζί λιγότερο από όσο τους αξίζει ή περισσότερο και από όσο θα έπρεπε. Σπάνια ένα σενάριο κατορθώνει να περιγράψει τόσο ουσιαστικά μια σχέση τόσο δυνατή που μετατρέπει τον έναν σε αναπόσπαστο κομμάτι του άλλου αλλά και που οδηγεί αμφότερους στην άβυσσο κάθε φορά που απομακρύνονται. Και πάλι, είναι φορές που αναρωτιέσαι αν τελικά κάνει όντως καλό και στους δύο αυτή η σχέση ή μήπως θα έπρεπε απλά να κρατήσουν μέσα τους ως αέναο δυναμωτικό τις καλές στιγμές και να προχωρήσει ο καθένας τη ζωή του ανεπηρέαστος από τον άλλον. Βλέπετε, είναι τόσο μεγάλος αυτός ο έρωτας και τόσο βαθιά η σύνδεση που μοιάζει κάποιες φορές να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Και εν μέσω αυτής της δίνης, τα χρόνια περνούν και οι δύο ήρωές μας παρασύρονται από τα κύματα της μοναξιάς, των ενοχών και της ανασφάλειας που φωλιάζουν βαθιά μέσα τους, ακολουθώντας δρόμους παράλληλους ή κοινούς, σε ένα διαρκές πήγαινε-έλα στη ζωή του καθενός, σε μια σχέση που τελικά ήταν προδεδικασμένη από την πρώτη στιγμή.

Νοτισμένη από την υγρασία του Ατλαντικού και τις ομίχλες του Δουβλίνου, η εξαιρετικά γραμμένη ιστορία, πλήρης χαρακτήρων και μικρών, ανεπαίσθητων λεπτομερειών που ζωγραφίζουν τον κάθε ήρωα στην ολότητά του, μεταφέρεται εξίσου εξαιρετικά στην οθόνη, τόσο χάρη στη σκηνοθεσία της, αλλά πάνω από όλα χάρη στους δύο υποδειγματικούς πρωταγωνιστές της. Απογυμνωμένοι (κυριολεκτικά σε αρκετές σκηνές) από κάθε ίχνος επιτήδευσης και φιλαρέσκειας, οι δύο νεαροί ηθοποιοί επωμίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου το βάρος της σειράς. Εύθραυστη, φοβισμένη, λεπτεπίλεπτη με κύματα τον πόνο να τη συνθλίβει μέσα κι έξω, η Μαριάν της Νταίζυ Έντκγαρ-Τζόουνς (που έχει μια απόμακρη ομοιότητα με την Ανν Χάθαγουέη) είναι το αναπάντεχο πάντρεμα των ηρωίδων της Τζέην Ώστιν με τις κατεστραμμένες γυναίκες του Τένεσι Γουίλλαμς εάν τις γνωρίζαμε στην εφηβεία τους. Πανέμορφη μέσα στην απλότητά της, με ακτινοβολούσα προσωπικότητα και ένα βλέμμα που το σκιάζει ένας μόνιμος πόνος (ή η απουσία του), η Μαριάν είναι το σύγχρονο θηλυκό και μαζί η αιώνια damsel in distress που όμως αγνοεί πως περιμένει τον σωτήρα-ιππότη. Με μια φωνή και εκφορά λόγου που μοιάζουν με κοφτές ανάσες ενός εύθραυστου πουλιού και κινησιολογία βγαλμένη από εγχειρίδιο καλών τρόπων της βικτωριανής εποχής, η ταλαντούχα ηθοποιός αφήνει όλη της τη ζωή και την ψυχοσύνθεση να υπονοούνται από αυτά τα θεσπέσια μάτια που με κάθε βλέμμα τους αποκαλύπτουν περισσότερα από όσα οι λέξεις τολμούν. Και δίπλα της η απίστευτου ταλέντου και δεξιοτεχνίας ερμηνεία του Πωλ Μέσκαλ, που μόλις στον πρώτο του ρόλο αναδεικνύεται σε αστέρι και μάλιστα μεγάλο. Παιδαράς γκόμενος μα και μικρό παιδί ταυτόχρονα, αθληταράς μα και λογοτέχνης, δημοφιλής μα και ολομόναχος, ο Κόνελ του Πωλ Μέσκαλ είναι ένας κορυφαίος ανδρικός ρόλος που ίσως κάποτε θα πρέπει να διδάσκεται για τον τρόπο που περιδιαβαίνει όλες αυτές τις συναισθηματικές διακυμάνσεις και για τον τρόπο που ωριμάζει ενόσω στέκει αλώβητος έναντι της μίας και μοναδικής σταθεράς στη ζωή του: της αγάπης του για τη Μαριάν. Δηλαδή, πρέπει απλά να τον δείτε να κάνει έρωτα γυμνός για να διαπιστώσετε τι θα πει έλεγχος του κάθε εκφραστικού του μέσου: από το βλέμμα στις ανάσες και τη φωνή μέχρι κάθε ίντσα του σώματός του. Με τη σκηνοθετική ματιά να επιβάλλει στην κάμερα να παρακολουθεί διακριτικά (και κάποιες φορές από απόσταση) τη δράση, χωρίς να διστάζει ποτέ να αγκαλιάσει τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών, τη φωτογραφία να υπογραμμίζει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και των ψυχών και ένα κείμενο που δεν πλατειάζει ούτε για μια γραμμή και λέει πολλά μέσα στην απλότητά του, αυτοί οι Φυσιολογικοί Άνθρωποι γράφουν τη δική τους τηλεοπτική ιστορία και θέτουν ένα νέο και υψηλό πρότυπο για το πώς μπορείς να αφηγηθείς απλά μια περίπλοκη, φυσιολογική σχέση. Η σειρά απέσπασε 4 υποψηφιότητες για Emmy στην κατηγορία των μίνι-σειρών (Α' Ανδρικού, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Casting).

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)