Reisen til julestjernen (2012)


Ελληνικός τίτλος: Ταξίδι στο άστρο των Χριστουγέννων
Διεθνής τίτλος: Journey to the Christmas Star

Χριστουγεννιάτικο παραμύθι της Moskus σε σκηνοθεσία Νιλς Γκάουπ, με τους Βίλντε Μαρί Ζάινερ, Άντερς Μπάασμο Κρίστιανσεν, Άγκνες Κίτελσεν, Γιάκομπ Όφτεμπρο.

Ένα βασίλειο ζει εδώ και δέκα χρόνια στο σκοτάδι και την απελπισία. Το άστρο των Χριστουγέννων δεν λάμπει πια στον νυχτερινό ουρανό και μαζί του έχει χαθεί και η μονάκριβη κόρη του βασιλιά, που έπεσε θύμα της σκευωρίας του εξαδέλφου του και μιας κακιάς μάγισσας, που ήθελαν το βασίλειο για λογαριασμό τους. Φέτος είναι η τελευταία χρονιά που ο βασιλιάς έχει τη δυνατότητα να βρει το αστέρι και να το ξαναφέρει στον ουρανό την άγια νύχτα της παραμονής, οπότε ο εξάδελφός του τον φέρνει σε επαφή με έναν ψευτο-αστρολόγο που του δίνει πλαστές οδηγίες. Αυτό που κανείς δεν γνωρίζει είναι πως η κόρη του βασιλιά είναι ζωντανή, αλλά φυλακισμένη -χωρίς να γνωρίζει ούτε η ίδια την ταυτότητά της- σε ένα σπίτι ληστών, όπου την κρατούν κλειδωμένη πάντα μέσα, αφού η ίδια αρνείται να συμμετάσχει στις ληστείες που οργανώνουν. 

Θεατρικό γραμμένο από τον Σβέρε Μπραντ το 1924 και ήδη γυρισμένο για το σινεμά πρώτη φορά το 1976, το "Ταξίδι στο Άστρο των Χριστουγέννων" είναι μια από τις πλέον αγαπημένες και δημοφιλείς χριστουγεννιάτικες ιστορίες για τους Νορβηγούς. Το remake του 2012 το οποίο και μας απασχολεί στην παρούσα ανάρτηση είναι μια πιο φρέσκια και εντυπωσιακή αφήγηση της αγαπημένης περιπέτειας, με πολλά στοιχεία που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τις αντίστοιχες χολυγουντιανές παραγωγές. Η φροντίδα στην παραγωγή άλλωστε και τα πλείστα όσα θετικά του φιλμ έκαναν την Disney Νορβηγίας να αναλάβει και τη διανομή της στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας, κάτι που η εταιρεία με το ποντίκι σπάνια πράττει σε ταινίες που δεν είναι δικές της παραγωγές. Τρυφερό, παραμυθένιο, με όμορφες εικόνες και ζέστη στην ψυχούλα του, παρά τα χιόνια που καλύπτουν τα πάντα, αυτό το ταξίδι καταφέρνει να εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους θεατές, καθώς παρά τη σχετικά πλούσια παραγωγή δεν αποποιείται της αθωότητας του μύθου τόσο στο ύφος όσο και στην όψη. Χιούμορ, αγωνία, ανατροπές και αξιαγάπητοι ήρωες συνθέτουν ένα παζλ γεμάτο ομορφιά, συγκίνηση και χριστουγεννιάτικη μαγεία. Αυτό που του λείπει είναι μια μεγαλύτερη έμφαση στη δράση που θα επέτρεπε σε ορισμένες σεκάνς να γίνουν πιο επικές, καθώς και λίγη μεγαλύτερη διάρκεια. Τα 75 λεπτά είναι αρκετά για να αφηγηθούν την ιστορία, αλλά λίγα για να σου επιτρέψουν να βυθιστείς σε αυτήν, ενώ ας πούμε, τα προ δεκαετίας γεγονότα προσφέρονται για μια δυνατή εισαγωγή, αντί να τα ακούμε απλά από τη φωνή του αφηγητή. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες και τις σειρές Made in Christmas, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)