Ni une ni deux (2019)


Ελληνικός τίτλος: One role for two

Κομεντί της Mars σε σκηνοθεσία Ανν Τζιαφερί, με τους Ματίλντ Σενιέ, Φρανσουά-Ξαβιέ Ντεμαιζόν, Αριέ Ελμαλέ, Μαρί-Ανν Σαζέλ.

Μετά από τέσσερις αποτυχημένες εισπρακτικά ταινίες, η καριέρα μιας διάσημης ηθοποιού "ποιότητας" και "βαρέως ρεπερτορίου" οδεύει προς τον γκρεμό. Ο σνομπ και απόμακρος χαρακτήρας της εν τω μεταξύ δεν την κατατάσσει και στις πλέον συμπαθείς, οπότε μοναδική της ελπίδα για μια θεαματική επιστροφή είναι να πρωταγωνιστήσει σε κωμωδία, παρ' ό,τι είναι το χειρότερό της. Μόνο που τον ρόλο τον παίρνει εντελώς ξαφνικά, κι αφού προηγουμένως έχει κάνει επέμβαση bottox που της παραμόρφωσε το πρόσωπο. Έτσι, για να μην χάσει τη μοναδική καθώς φαίνεται ευκαιρία για επιτυχία στη μεγάλη οθόνη, ζητά από μια θαυμάστριά της που είχε γνωρίσει λίγες ημέρες νωρίτερα και με την οποία μοιάζουν σαν δίδυμες αδελφές, να πάρει τη θέση της στο πλατώ, μέχρι να περάσει το πρήξιμο. Αυτό που η ηρωίδα μας δεν γνωρίζει είναι πως η "θαυμάστρια" είναι όντως η δίδυμη αδελφή της, της οποίας την ύπαρξη δεν είχε μάθει ποτέ.

Μιλάμε ή διαβάζουμε συχνά για "απιθανότητες" στο σενάριο μίας ταινίας, αναφερόμενοι σε κάποια γεγονότα της τα οποία δεν μπορούν να συμβούν στην αληθινή ζωή. Μέγα λάθος, αφού δεν είναι δουλειά του σινεμά να λέει τα πράγματα ντε και καλά όπως συμβαίνουν στη ζωή, αλλά όπως θα μπορούσαν πιθανώς να είναι. Δουλειά του σινεμά είναι να σε πείθει για την αληθοφάνεια αυτών που συμβαίνουν στην οθόνη, να αποδέχεσαι τη  σύμβασή τους με άλλα λόγια. Στη συγκεκριμένη ταινία όμως, έχουμε να κάνουμε με την επιτομή της απιθανότητας, αφού όσα συμβαίνουν δεν μπορούν να συμβούν, όχι στην αληθινή ζωή, αλλά ούτε και στην ταινία. Η ξινή, απόμακρη συναισθηματικά και σνομπ πρωταγωνίστρια, υπό καμία συνθήκη δεν θα έθετε σε κίνδυνο το όνομά της βάζοντας να πάρει τη θέση της μια χαρωπή κομμώτρια που είχε συναντήσει για τρία λεπτά σε ένα εστιατόριο και μάλιστα όταν την ομοιότητά τους δεν την είχε παρατηρήσει καν, παρά μόνο αφού της την είχε αναφέρει ο μάνατζέρ της που ήταν παρών. Οπότε, ο θεμέλιος λίθος του σεναρίου (που υπογράφει η σκηνοθέτις) πάει περίπατο, αφού η σύμβαση δεν δουλεύει. Όσο άριστη κι αν είναι η πρωταγωνίστρια Ματίλντ Σενιέ σε κυριολεκτικά δύο ρόλους, το σενάριο δεν βοηθά ούτε την ίδια ούτε τους εξίσου καλούς ηθοποιούς που παίζουν στο πλευρό της, καθώς αφήνει όλες τις ευκαιρίες για χιούμορ και συναίσθημα να πάνε χαμένες, με ένα φινάλε εξίσου τραβηγμένο από τα μαλλιά όσο και η έναρξη. Κρίμα, γιατί η ιδέα είναι καλή και θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε κάτι πολύ περισσότερο ευχάριστο και ενδεχομένως πιο αστείο, αφήνοντας χώρο και για τη συγκίνηση της επανένωσης των δύο αδελφών.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ
Για περισσότερες κομεντί, κλικ  εδώ.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)