Ψηλός, λιγνός και ψεύταρος! (1985)


Κωμωδία της Γ. Καραγιάννης & Σια, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χαρτοματζίδη, με τους Στάθη Ψάλτη, Καίτη Φίνου, Τέτα Ντούζου, Ανδρέα Ντούζο, Αρτέμη Μάτσα, Σπύρο Καλογήρου, Έφη Θεοχάρη, Γιούλη Μπάρκα, Σπύρο Μεριανό.

Ο Πίπης Παρλαπίπας, ένας καταφερτζής που τα έβγαλε πέρα σε όλη του τη ζωή με ψέματα, αποφασίζει τωρα στα γεράματά του να αφηγηθεί ως κληρονομιά τις περιπέτειές του στους συγγενείς του, ούτως ώστε εκείνοι να τις πουλήσουν υπό τη μορφή σεναρίου στην τηλεόραση. 

Σπονδυλωτή ταινία όπου βάσει των αφηγήσεων του πρωταγωνιστή Πίπη Παρλαπίπα παρακολουθούμε τα τεχνάσματά του και πώς την έβγαζε καθαρή όλα αυτά τα χρόνια με τα ψέματα και την τρέλα που πουλούσε. Δεν υπάρχει αφήγημα βέβαια, παρά ένα σενάριο (Λάκης Μιχαληλίδης) αμιγώς ανεκδοτολογικό και φαρσικό, το οποίο δίνει το πλαίσιο στον Σταθη Ψάλτη να κάνει αυτά ακριβώς για τα οποία ο κόσμος τότε έβγαζε εισιτήριο για να τον δει. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια χοντροκομμένη παραγωγή, γυρισμένη στο πόδι, με "νούμερα" αισθητικής και ύφους λαϊκής επιθεώρησης β' κατηγορίας. Μετά τις προηγούμενες, μεγάλες εισπρακτικά επιτυχίες του Στάθη Ψάλτη στον κινηματογράφο, με δικλείδα ασφαλείας όμως τον Γιάννη Δαλιανίδη και τον Ερρίκο Θαλασσινό, το μπαλόνι ξεφουσκώνει σιγά-σιγά και αρχίζει η κατηφόρα, κυρίως δε με την έλευση της βιντεοταινίας που θα ακολουθούσε τα επόμενα χρόνια.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)