A Boy Called Christmas (2021)


Ελληνικός τίτλος: Το Αγόρι που το είπαν... Χριστούγεννα

Χριστουγεννιάτικη ταινία των Studiocanal/Netflix σε σκηνοθεσία Τζιλ Κήναν, με τους Χένρυ Λώφουλ, Μίκιελ Χούισμαν, Ζόε Κολέτι, Κρίστεν Βίιγκ, Σάλυ Χώκινς, Τζιμ Μπρόουντμπεντ, Μάγκι Σμιθ και με τη φωνή του Στήβεν Μέρτσαντ.

Κάποια παραμονή Χριστουγέννων, τέσσερα αδέλφια που πρόσφατα έχασαν τη μητέρα τους και των οποίων ο μπαμπάς πρέπει να λείψει εκτάκτως για δουλειά, περνούν τη νύχτα με την κάπως αυστηρή θεία Ρουθ, η οποία για να ξεχαστούν και να αποκοιμηθούν τούς αφηγείται μια ιστορία που της την έλεγαν και εκείνης όταν ήταν μικρή. Πρόκειται για την ιστορία του 13χρονου Νίκολας και του ξυλοκόπου μπαμπά του, του Τζόελ, που έμεναν σε μια ταλαιπωρημένη καλύβα στο δάσος. Τη μαμά του Νίκολας την είχε φάει μια αρκούδα δύο χρόνια νωρίτερα και το αγόρι, για να κανακέψει το μυαλό του, ξετύλιγε πάντα στη σκέψη του τον θρύλο της πόλης των ξωτικών, όπου ένα κοριτσάκι είχε ζητήσει καταφύγιο για τον χειμώνα. Κι είναι αυτός ο θρύλος που θα δώσει φτερά στον Νίκολας να σώσει τον πατέρα του που έχει φύγει σε ειδική αποστολή που είχε αναθέσει στους γενναίους άντρες ο βασιλιάς, αλλά και να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από τα παραμύθια.

Ό,τι καλύτερο για τα Χριστούγεννα είναι αυτή εδώ η βρετανική παραγωγή, διασκευή του ομότιτλου βιβλίου του Ματ Χέιγκ (συνυπογράφει και το σενάριο μαζί με τον Ολ Πάρκερ), που δυστυχώς στην Ελλάδα χάσαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε σε μεγάλη οθόνη, καθώς ανήκουμε στις περιοχές όπου τη διανομή είχε αναλάβει το Netflix. Υπέροχη ταινία, με ένα εξαιρετικό καστ (ο πιτσιρικάς που παίζει τον Νίκολας μοιάζει να είναι ζωγραφισμένος από ανθρώπινο χέρι) και βαθιά συγκινητικές στιγμές, αλλά που όταν αφήνεται στη φαντασία και το παραμύθι μετατρέπεται σε έπος που εντυπωσιάζει. Το σενάριο επιτρέπει καλοδουλεμένες μεταβάσεις από την αφήγηση του τώρα με τα γεγονότα του τότε, οι οποίες μάλιστα αποκλιμακώνουν την ένταση αλλά ενισχύουν το συναίσθημα, χάρη στη σημαντική παρουσία της Μάγκι Σμιθ. Λαμπερή μα και ατμοσφαιρική φωτογραφία (Ζακ Νίκολσον), δυναμική, συμφωνικού ύφους μουσική (Ντάριο Μαριανέλι), μαγευτικά σκηνικά και κοστούμια (Ρουθ Μάγερς), ονειρικό σινεμά για παιδιά κάθε ηλικίας. Τόσο όμορφο το φινάλε.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες και τις σειρές Made in Christmas, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)