Wolfwalkers (2020)


Παραμύθι κινουμένων σχεδίων της Apple TV+ σε σκηνοθεσία Τομ Μουρ και Ρος Στούαρτ, με τις φωνές των Χόνορ Νίφσυ, Έβα Γουίτακερ, Σων Μπην, Σάιμον ΜακΜπέρνυ, Μαρία Ντόυλ Κέννεντυ.

Η Ρόμπυν Γκούντφέλοου, μια νεαρή μαθητευόμενη κυνηγός, φτάνει στην Ιρλανδία με τον πατέρα της σε μια εποχή που η μαγεία και οι προλήψεις μάστιζαν τη χώρα, ώστε να συμμετάσχει εκείνος στο κυνήγι μιας αγέλης λύκων. Όταν κάποια μέρα εξερευνά μόνη της τον απαγορευμένο τόπο έξω από τα όρια της πόλης, η Ρόμπυν γίνεται φίλη με τη Μεμπ, μέλος μιας μυστηριώδους φυλής που λέγεται πως τα βράδια μεταμορφώνονταν σε λύκους. Κι ενώ αναζητούν τη μητέρα της Μεμπ, η Ρόμπυν ανακαλύπτει ένα μυστικό που την οδηγεί ακόμα βαθύτερα στον μυστηριώδη κόσμο των Λυκοβαδιστών, κινδυνεύοντας να γίνει και η ίδια αυτό που ο πατέρας της θέλει να εξοντώσει.

Οι δημιουργοί του "The secret of Kells" επιστρέφουν με μια ακόμα ταινία που πλανιέται στους μύθους και στο φολκλόρ της Ιρλανδίας, ολοκληρώνοντας έτσι την "Ιρλανδική Τριλογία" (είχε μεσολαβήσει το "Song of the sea" to 2014). Με αριστοτεχνική και πάλι τη χρήση του "χειροποίητου" (αν και σε υπολογιστή) σκίτσου και την εμμονή στα επίπλαστα 2D ταμπλώ που μοιάζουν πολλές φορές με ταπισερί, η ταινία παρουσιάζει έναν πανέμορφο, αλλόκοτο κόσμο, βγαλμένο λες από σελίδες ενός περίτεχνου παιδικού βιβλίου. Η ισχυρή ρετρό διάθεση σε απόλυτη αρμονία με τη σύγχρονη αντίληψη περί στερεοτύπων και προκαταλήψεων ως προς το φαίνεσθαι, ξετυλίγει το κουβάρι αυτής της συγκινητικής και ανθρώπινης ιστορίας, μέσα από υπέροχους, αξιαγάπητους χαρακτήρες και με αισθητική που εξασφαλίζει εικόνες ανείπωτης ομορφιάς. Προσθέστε σε όλο αυτό τη μουσική του Μπρουνό Κολαί που παίζει έντεχνα με την παράδοση και τον σύγχρονο ήχο και έχετε ένα εξαιρετικό παραμύθι για μικρά και μεγάλα παιδιά, γεμάτο δράση, χιούμορ και μηνύματα τόσο απαραίτητα για τους ζοφερούς καιρούς που ζούμε. Ίσως να το ήθελα λίγο πιο σφιχτό, εκεί προς το φινάλε.

Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Κινουμένων Σχεδίων. Την ίδια υποψηφιότητα είχε αποσπάσει επίσης στα BAFTA και στα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)