'Twas the Fight Before Christmas (2021)


Ελληνικός τίτλος: Ήταν ο τσακωμός των Χριστουγέννων

Ντοκυμανταίρ της Apple TV σε σκηνοθεσία Μπέκυ Ρηντ, για την εμμονή ενός δικηγόρου με τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση που προκάλεσε απίστευτες έριδες με τους γείτονές του και οι οποίες διαρκούν μέχρι και σήμερα. 

Ο Τζέρεμι Μόρις, δικηγόρος και μέγας λάτρης των Χριστουγέννων, μετακομίζει στο νέο του σπίτι στο Βόρειο Άινταχο, σε μια περιοχή εκτός δικαιοδοσίας του Δήμου, με τον οποίο είχε ήδη κάποιες προστριβές, ακριβώς λόγω της πεισματικής του επιμονής να υπερβάλλει εαυτόν σε φωτάκια και κατασκευές κατά την περίοδο των γιορτών. Στην αρχή τίποτα δεν προμηνύει τη θύελλα που θα ακολουθήσει, έως ότου η -για ακόμα μια φορά- ακραία χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού του, όχι μόνο τυφλώνει τους γείτονες, αλλά προκαλεί το ενδιαφέρον και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που έρχονται να θαυμάσουν τη φωταγώγηση από κοντά. Οι γύρω ενοικιαστές και ιδιοκτήτες γίνονται έξαλλοι που η ήσυχη γειτονιά τους μετατρέπεται σε κέντρο διερχομένων και τον ενημερώνουν πως οι κινήσεις του αντιβαίνουν τον κανονισμό της Ένωσης Ιδιοκτητών. Και κάπως έτσι, η κατάσταση ξεφεύγει σταδιακά από κάθε έλεγχο και κλιμακώνεται με απειλές, μηνύσεις και σκηνές απείρου κάλλους. 

Θυμάστε τα "Χριστούγεννα στην πρίζα", όπου δύο γείτονες, φυσιολογικοί άνθρωποι μέχρι πρότινος, φτάνουν στα άκρα για το ποιος θα στολίσει πιο εντυπωσιακά το σπίτι του; Ε, λοιπόν, φανταστείτε τον έναν εξ αυτών να μετακομίζει δίπλα σας στα αλήθεια. Ο "Τσακωμός των Χριστουγέννων" είναι ίσως η πιο αναπάντεχη ταινία που μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσα στις γιορτές, αφού όλα όσα έχουμε μάθει να αγαπάμε τα Χριστούγεννα μεταμορφώνονται σε εφιάλτη. Γυρισμένη με απόλυτη σοβαρότητα από την Μπέκυ Ρηντ και με τον ίδιο τον Τζέρεμυ Μόρις, μέγα λάτρη της κάμερας όπως θα διαπιστώσετε, πανέτοιμο να αφηγηθεί με κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια τα γεγονότα, η ταινία ακολουθεί τους ρυθμούς ενός θρίλερ, έτσι όπως μεταμορφώνει την εορταστική ανεμελιά σε κόλαση επί της Γης. Μαζί με πλούσιο οπτικό υλικό από οικιακά βίντεο του ίδιου του Μόρις και άπλετες on camera μαρτυρίες από τα μέλη της απέναντι όχθης, ο "Τσακωμός των Χριστουγέννων" κατορθώνει άξια να μην πάρει ποτέ θέση έναντι των γεγονότων και των προσώπων (που μεταξύ μας όλοι μπορεί να έχουν τα δίκια τους, όμως δεν παύουν να είναι έως και αντιπαθείς) αλλά να θέσει ερωτήματα περί ανεκτικότητας, ελευθερίας και εκφοβισμού, μεταξύ ενηλίκων. Το παρακολουθείς και από μέσα σου ψελλίζεις να μην σου τύχει, ούτε σε εσένα ούτε καν στον εχθρό σου. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες και τις σειρές Made in Christmas, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΓια περισσότερα ντοκυμανταίρ, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)