The greatest beer run ever (2022)


Ελληνικός τίτλος: Επιχείρηση Μπύρα

Δραματική κομεντί της Skydance σε σκηνοθεσία Πήτερ Φαρέλλυ, με τον Ζακ Έφρον και τους Ράσσελ Κρόου, Μπιλ Μάρρεϋ, Τζέηκ Πίκινγκ, Κάυλ Άλλεν, Γουίλ Ροπ, Άρτσι Ρενώ.

Η αληθινή ιστορία του Τζων "Τσίκι" Ντόνοχιου, ο οποίος κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, αποφασίζει -ύστερα από ένα παιδιάστικο στοίχημα- να ταξιδέψει μέχρι εκεί και να κεράσει μπύρα τους φίλους του που υπηρετούν. 

Αλλόκοτη ιστορία που ομολογουμένως ακούγεται παράξενη σε πρώτη ανάγνωση, έως και αδιάφορη, ιδιαίτερα εάν βιαστεί κανείς να κρίνει το αποτέλεσμα εκ του περιτυλίγματος. Κι όμως, έχει κάμποσες αρετές αυτό το ιδιότροπο -λόγω του θέματος- φιλμάκι, καθώς παρουσιάζει ένα κυριολεκτικό και μεταφορικό ταξίδι ενηλικίωσης και αντίληψης της τραγωδίας ενός ατελέσφορου πολέμου που έχει στοιχειώσει τη συνείδηση όλων όσοι ενεπλάκησαν. Η αφέλεια του εγχειρήματος αυτού του χωρίς ίχνος επίγνωσης νεαρού άντρα που έμεινε πίσω όταν όλοι του σχεδόν οι φίλοι και οι γείτονες είχαν πάει να πολεμήσουν, αντικατοπτρίζει την αφέλεια ενός ολόκληρου έθνους που είτε χειροκροτούσε είτε διαμαρτυρόταν για έναν πόλεμο που ουδείς κατανοούσε. Μέσα σε ένα αποπνικτικό σπιτικό, με την αδελφή του να παίρνει μέρος στις διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης και με τον πατέρα του να επικρίνει την απάθειά του, ο Τζων, τέως πεζοναύτης και νυν άνεργος ναυτικός, πλήττεται από τα νέα του θανάτου ενός φίλου τους που υπηρετούσε στο Βιετνάμ. Ανίκανος να διαχειριστεί τα μαντάτα, με πλήρη άγνοια όσων συνέβαιναν στο πεδίο της μάχης αλλά παρασυρμένος από έναν αφελή πατριωτισμό, καταλήγει πως αυτό που χρειάζονταν οι φίλοι τους εκεί ήταν μια παραδοσιακή, αμερικανική μπύρα. Πάνω σε ένα στοίχημα λοιπόν, δηλώνει πως θα ταξιδέψει μέχρι εκεί με έναν ταξιδιωτικό σάκο γεμάτο μπύρες, για να το μετανιώσει βέβαια αμέσως μετά. Μόνο που οι ειδήσεις στη μικρή τους γειτονιά, εκεί στη Νέα Υόρκη, ταξιδεύουν πολύ γρήγορα και έτσι, πολύ σύντομα, ο Τζων βρίσκεται παγιδευμένος στην απόφασή του την οποία δεν μπορεί να ανακαλέσει. 

Και κάπως έτσι βρίσκεται όντως στο Βιετνάμ, να αναζητά φίλους και γνωστούς, είτε αγνοούμενους είτε στο πεδίο της μάχης, με έναν σάκο γεμάτο μπύρες και τον αρχικό του ενθουσιασμό να μετατρέπεται σταδιακά σε πλήρη αντίληψη όλης αυτής της φρίκης και της παράνοιας αλλά και σε περιπέτεια επιβίωσης. Το αμερικανικό όνειρο αποδομείται μπύρα τη μπύρα, και ο Ζακ Έφρον, το all classic american boy μεταμορφώνεται σε ώριμο άντρα γεμάτο πληγές που ενδεχομένως ποτέ του δεν θα γιατρέψει στην ψυχή του. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έφρον αναδεικνύεται σε ιδανικό πρωταγωνιστή, όχι μόνο για την αξιοπρεπέστατη ερμηνεία του αλλά και για όλα όσα το ίδιο το όνομά του και το ανέγγιχτο παρουσιαστικό του συμβολίζουν, καθώς συναντά γνωστούς και αγνώστους, φίλους και εχθρούς, με ένα κουτάκι μπύρας πάντα διαθέσιμο ανά χείρας και τον εφιάλτη να παίζει εμπρός του σε Α' Προβολή. Στο πρόσωπο του Έφρον και του "Τσίκυ" που υποδύεται, αποτυπώνεται η αφέλεια και η άγνοια μιας ολόκληρης χώρας που επευφημούσε την προπαγάνδα των ΜΜΕ ή που θεωρούσε προδοσία τις διαδηλώσεις, καθώς η ταινία εξελίσσεται σε μια επιφανειακή μεν αλλά αρκούντως ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση ιδεών και επιχειρημάτων, που ενδεχομένως να εξηγεί και στα δικά μας μάτια τα τραύματα που η περιπέτεια του Βιετνάμ έχει αφήσει ανοιχτά σε όλους μέχρι και σήμερα.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)