Heojil kyolshim (2022)


Ελληνικός τίτλος: Απόφαση φυγής

Αστυνομικό δράμα της CJ Entertainment, σε σκηνοθεσία Παρκ Τσαν-γουκ, με τους Τανγκ Γουέι, Παρκ Χε-ιλ, Λη Γιουνγκ-χιουν, Γκο Κιουνγκ-πυο, Παρκ Γιονγκ-γου, Γιουνγκ Γι-σεό.

Ένας αστυνομικός που ερευνά τον θάνατο ενός ηλικιωμένου άντρα στα βουνά, ερωτεύεται τη χήρα του, μολονότι οι ενδείξεις την τοποθετούν στην κορυφή της λίστας των υπόπτων.

Υψηλής αισθητικής ρομαντικό δράμα, με τη σφραγίδα υπεροχής στο ύφος, τις ερμηνείες και την ατμόσφαιρα του Παρκ Τσαν-γουκ, η "Απόφαση φυγής" αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ανανεωτική ματιά στα κλασικά νουάρ του Χόλυγουντ. Αναποφάσιστο εν πολλοίς στα σημεία του για το εάν θα ακολουθήσει την οδό του αστυνομικού μυστηρίου ή αυτήν του αισθηματικού αδιεξόδου, το φιλμ δεν υπολείπεται ενδιαφέροντος και ιδιοσυγκρασίας, καθώς η βραβευμένη στις Κάννες σκηνοθεσία του αγαπημένου δημιουργού κατορθώνει να υπερτερεί των αδυναμιών του σεναρίου που υπογράφει ο ίδιος μαζί με τον Τσουνγκ Σέο-Κιουνγκ. Η συγκλονιστική φωτογραφία (Κιμ Τζι-γιονγκ), σε συνεργασία με το μεθυστικό μοντάζ (Κιμ Σανγκ-Μπέομ) και την τραγικά μελωδική μουσική (Τζο Γεόνγκ-γουκ) ανεβάζουν τόνους στην αφήγηση καθώς γίνονται ένα με τη σκηνοθετική αντίληψη του όλου και την καθοδήγηση των επιβλητικών ηθοποιών στους ρόλους που επωμίζονται. 

Με σκηνές που παραπέμπουν άλλοτε σε πίνακες ζωγραφικής ή πλάνα από video-clip μιας δυσοίωνης μελωδίας, ο Παρκ Τσαν-γουκ επιτυγχάνει στο κλίμα και τον τόνο της ταινίας, έχοντας για μπροστάρισσα μια εξαιρετική πρωταγωνίστρια που αναδεικνύει τη μοιραία παρουσία της με ερμηνεία διακριτικών διακυμάνσεων. Φυσικά, παρόντα στην "Απόφαση φυγής" και όλα αυτά τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη φιλμογραφία του σκηνοθέτη, όπως η διακριτική ειρωνεία, το υπόγειο χιούμορ και αυτή η μερική αποστασιοποίηση που του επιτρέπει να παρακολουθεί τη δράση με μια στωική αντικειμενικότητα. Το φινάλε είναι συγκλονιστικής ωριμότητας και συναισθηματικής κορύφωσης προς τη λύτρωση που ίσως να μην έρθει και ποτέ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)