Picnic at Hanging Rock (2018)


Ελληνικός τίτλος: Το μυστικό του Βράχου των Κρεμασμένων

Δραματική μίνι σειρά μυστηρίου του Foxtel, με τους Νάταλι Ντόρμερ, Λίλυ Σάλλιβαν, Λόλα Μπέσις, Χάρισον Γκίλμπερτσον, Σαμάρα Γουήβινγκ, Τζέημς Χόαρ, Μάντλην Μάντεν.

Η Έστερ Άπλγιαρντ αγοράζει μια απομονωμένη έπαυλη στην εξοχή της Αυστραλίας, όπου στεγάζει την πολύ επιτυχημένη, όπως αποδεικνύεται, σχολή της για νεαρές κυρίες. Μόνο που ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου του 1900, τρεις από τις καλύτερες μαθήτριες της σχολής μαζί με την γκουβερνάντα τους εξαφανίζονται μυστηριωδώς κα τη διάρκεια της εκδρομής τους στον Βράχο των Κρεμασμένων. Αυτό το τραγικό γεγονός επηρεάζει όχι μόνο τις μαθήτριες και το κύρος της σχολής αλλά ανοίγει και το κουτί με τα μυστικά των ανθρώπων γύρω από δράμα αλλά και του παρελθόντος της αξιοσέβαστης κυρίας Άπλγιαρντ.

Το γεμάτο ψευδοϊστορικούς υπαινιγμούς, εμβληματικό πλέον μυθιστόρημα της αυστραλιανής λογοτεχνίας, γραμμένο το 1967 από την Τζόαν Λίντσεϋ, βρίσκει ξανά τον δρόμο του προς την οθόνη, 43 χρόνια μετά την cult κινηματογραφική ταινία του Πήτερ Γουέιρ. Κι αν η ταινία τότε έμελλε να βάλει τον σκηνοθέτη της αλλά και το ίδιο το σινεμά τη χώρας στον παγκόσμιο χάρτη, μέσα από τη γεμάτη αμφιβολίες και υπαινικτικά μεταφυσική της αφήγηση, η μίνι σειρά των 6 επεισοδίων αντιμετωπίζει την ιστορία προσγειωμένη σε έναν δραματικό ρεαλισμό, πλήρη κοινωνικού σχολιασμού. Είναι στα αλήθεια πολύ φροντισμένη η παραγωγή όπως και οι ερμηνείες από ένα πολυπληθές καστ, με ρόλους που αναδεικνύουν χαρακτήρες και περιστατικά. Το πρόβλημα όμως έγκειται στην ιστορία αυτή καθ' εαυτή, η οποία εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητη (όπως και στο βιβλίο, όπως και στην ταινία), με αποτέλεσμα το σύνολο να παραμένει μετέωρο και η κεντρική ιδέα ανεκμετάλλευτη ως προς τον νεωτερισμό της. Κι αν ο Πήτερ Γουέιρ την είχε κάνει δια του αρραβώνος από τον κεντρικό καμβά του βιβλίου, εξερευνώντας ψυχεδελικά μονοπάτια στη δική του αφήγηση, καθοδηγώντας μας μέσα από έναν προσωπικό εφιάλτη έναντι της ίδιας της φύσης, η ρεαλιστική προσέγγιση της σειράς ναι μεν αφήνει τόπο και χρόνο για τις επί μέρους ιστορίες, στο σύνολό της όμως στέκει αμήχανη. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)