The good nurse (2022)


Ελληνικός τίτλος: Η καλή νοσοκόμα

Δραματική ταινία του Netflix σε σκηνοθεσία Τομπάιας Λίντχολμ, με τους Τσέσσικα Τσάστέην, Έντι Ρέντμέυν, Ναμντί Ασομούγκα, Νόα Έμμεριχ, Κιμ Ντίκενς.

Η Έημυ Λάφρεν, νοσοκόμα στη ΜΕΘ του Πάρκφηλντ Μεμόριαλ του Νιου Τζέρσεϋ, ξεχωρίζει για την αφοσίωση στη δουλειά και στους ασθενείς της, αλλά και για το πραγματικό ενδιαφέρον με το οποίο στέκει διαρκώς στο πλευρό τους. Το θέμα είναι πως η ίδια δεν έχει κανέναν να σταθεί στο δικό της πλευρό. Όχι μόνο μεγαλώνει ολομόναχη τις δύο κόρες της αλλά αντιμετωπίζει και ένα σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά της που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο. Έτσι, μόνο με ανακούφιση δέχεται την πρόσληψη του έμπειρου νοσοκόμου Τσαρλς Κάλλεν που μοιράζεται πλέον μαζί της τις νυχτερινές βάρδιες ενώ αποδεικνύεται και πολύ καλός φίλος. Μόνο που ο ξαφνικός θάνατος μίας ασθενούς στην πτέρυγά τους αρχίζει σταδιακά να δημιουργεί τριγμούς στο νοσοκομείο και να αποκαλύπτει μυστικά και ψέματα.

Ο σεναριογράφος των ταινιών "Άσπρο πάτο", "Το κοινόβιο" και "Το κυνήγι" υπογράφει τη σκηνοθεσία (αλλά όχι το σενάριο) αυτού εδώ του συγκλονιστικού δράματος χαρακτήρων που μεταφέρει στην οθόνη τα αληθινά γεγονότα που είχαν προκαλέσει εφιάλτες στην αμερικανική κοινωνία το 2003, όταν αποκαλύφθηκε η δράση ενός εκ των πλέον αδίστακτων και ψυχρών κατά συρροή δολοφόνων της χώρας. Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο έρευνας του Τσαρλς Γκραίμπερ, η ταινία κινείται διακριτικά ανάμεσα στα όρια του θρίλερ και του ψυχοδράματος με τεράστιο ατού την παρουσία των δύο κορυφαίων ηθοποιών στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. 

Η Τσέσσικα Τσάστέην αποδεικνύει ακόμη μία φορά την τεράστια γκάμα του ταλέντου της ερμηνεύοντας μέσα από μια παλέτα συναισθηματικών αποχρώσεων που συναρπάζει την τραγική φιγούρα της νοσοκόμας Έημυ Λάφρεν, χάρη στην τόλμη της οποίας η Αστυνομία οδηγήθηκε στην αλήθεια. Έχοντας να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της δικής της εύθραυστης υγείας αλλά και τα συναισθήματα που σταδιακά άρχιζε να νιώθει για τον νέο της φίλο, η ηρωίδα μας βλέπει τον κόσμο της να γκρεμίζεται συθέμελα, την ίδια στιγμή που αποκαλύπτονται σιγά-σιγά και όλες οι παθογένειες του νοσοκομειακού συστήματος της χώρας. Σαν γεμάτο ελπίδες είδωλο στον καθρέφτη της ζωής της, ο Έντι Ρέντμέυν στον ρόλο του Τσαρλς Κάλλεν αποδίδει με ανατριχιαστική ακρίβεια την ψυχοσύνθεση αυτού του άρρωστου άντρα μέσα από διαρκείς εναλλαγές συμπεριφοράς και αντιδράσεων, σαν ρόλος μέσα σε ρόλο μέσα σε ρόλο, κάθε φορά που οι συνθήκες απαιτούσαν ένα νέο αφήγημα. Παρ' ότι το σενάριο της Κρύστυ Γουίλσον-Κερνς παραμένει ελαφρώς χαμηλότονο αποφεύγοντας εκρήξεις και εντάσεις, η σκηνοθετική ανάγνωση του Λίντχολμ μετατρέπει την "Καλή νοσοκόμα" σε ταινία ερμηνειών, δίνοντας την ευκαιρία στους δύο εξαιρετικούς πρωταγωνιστές να λάμψουν στην οθόνη και να μας χαρίσουν μεταξύ άλλων δύο αξιομνημόνευτες σκηνές, εκεί προς το τέλος, στο εστιατόριο και στο αστυνομικό τμήμα, με υποκριτική δεινότηττα που παγώνει τον χρόνο.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)