Carbone (2017)


Ελληνικός τίτλος: Απάτη σε μαύρο φόντο

Αστυνομικό θρίλερ της Europa σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Μαρσάλ, με τους Μπενουά Μαζιμέλ, Πατρίκ Καταλιφό, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Μικαέλ Γιουν, Μουσσά Μαασκρί, Λωρά Σμετ.

Ο Αντουάν Ροκά που κινδυνεύει να χάσει την οικογενειακή του επιχείρηση, καταστρώνει με τη βοήθεια του φίλου του και λογιστή Λωράν Μελκί μια απάτη με επίκεντρο τα ποσοστά άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχέδιο που αυτός ο καθημερινός άνθρωπος σκέφτηκε για να σώσει απλά το τομάρι του, μεταμορφώνεται στο κόλπο του αιώνα, με τη διαφορά πως οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι των οποίων τη βοήθεια ζήτησε, αποδεικνύονται θανάσιμοι τη στιγμή που η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει εκτός ελέγχου.

Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η "Απάτη σε μαύρο φόντο" σχολιάζει τη σύγχρονη μπίζνα που ούτως ή άλλως έχει νόμιμα στηθεί στο πλαίσιο του άγχους για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Υπό την πίεση της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εταιρειών, έχει τεθεί σε ισχύ μια μορφή ανταλλαγής ποσοστών άνθρακα που φαινομενικά έχει θετικά αποτελέσματα για όλους, πολλώ δε μάλλον για την τσέπη ορισμένων. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: εάν μια εταιρεία οφείλει να μειώσει τα ποσοστά άνθρακα κατά ένα Χ ποσοστό και εκείνη το υπερβεί, το πλεονάζον ποσοστό "μεταβιβάζεται" έναντι αμοιβής σε κάποια άλλη εταιρεία που δεν έχει πιάσει τον στόχο της, καθώς το συνολικό ποσοστό και για τις δύο είναι το απαιτούμενο. Στην περίπτωση της ταινίας (και της πραγματικής απάτης), οι τύποι είχαν στήσει εταιρείες-φαντάσματα που διπλο-τριπλο-πουλούσαν τα ποσοστά τους σε άλλη εταιρεία-φάντασμα εντός γαλλικού εδάφους η οποία μάλιστα εκμεταλλευόταν προς όφελός της τον ΦΠΑ. Τα ποσά που υπεξαιρέθηκαν εκτιμώνται σύμφωνα με τη Europol σε δισεκατομμύρια και μάλιστα ακριβώς λόγω της υπόθεσης αυτής καταργήθηκε ο ΦΠΑ επί των ποσοστών άνθρακα. 

Τα περί αγοραπωλησιών και της σχετικής νομοθεσίας είναι που περιγράφονται στο πρώτο μισό της ταινίας, βαραίνοντας ομολογουμένως με φλυαρία το κλίμα της και δίνοντάς σου την εντύπωση πως παρακολουθείς κάτι σαν ντοκου-δράμα χρηματιστηρίου που δεν σε πολυενδιαφέρει κιόλας. Όταν όμως τα πράγματα αγριεύουν, το φιλμ απογειώνεται σε καθαρόαιμο θρίλερ, με τη βία των πράξεων να συνδιαλέγεται επιτυχώς με την ωμότητα της σκηνοθεσίας και τον αποστασιοποιημένο συναισθηματικά ρεαλισμό των ερμηνειών. Και είναι ακριβώς αυτό το έντονο, αγωνιώδες ξέσπασμα που σε αποζημιώνει για την πολυλογία στο ξεκίνημα και που τελικά δίνει πόντους συναρπαστικής ευχαρίστησης στην παρακολούθησή του έργου. Οι ρόλοι είναι κομμένοι και ραμμένοι για το καστ που επιλέχθηκε να τους ενσαρκώσει.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)