The stranger (2022)


Ελληνικός τίτλος: Ο άγνωστος

Αστυνομικό δράμα σε σκηνοθεσία Τόμας Μ. Ράιτ, με τους Τζόελ Έτζερτον, Σων Χάρρις.

Δύο άγνωστοι συναντιούνται σε ένα υπεραστικό λεωφορείο την πιο κατάλληλη στιγμή τη ζωής τους. Για τον ταλαιπωρημένο από τη ζωή και γερασμένο λες πριν την ώρα του Χένρυ Τιγκ, η γνωριμία του με τον Πωλ έρχεται να καλύψει χρόνια μοναξιάς και αποξένωσης κατά τη διάρκεια των οποίων κανείς δεν έδινε δεκάρα για εκείνον. Ο Πωλ Έημερυ πάλι βρίσκει στο πρόσωπο του Χένρυ έναν απροσδόκητο σύμμαχο και συνεργάτη, καθώς τον συστήνει στα σκοτεινά αφεντικά του που εκείνη την εποχή είχαν έλλειψη έμπιστων ανθρώπων. Όμως, κανείς από τους δύο αυτούς άγνωστους άντρες δεν είναι αυτός που προσποιείται, με τα μυστικά που κουβαλούν να απειλούν να τινάξουν στον αέρα όχι μόνο τους ίδιους αλλά και μια από τις μεγαλύτερες μυστικές αποστολές της Αστυνομίας στα χρονικά της Αυστραλίας.

Υποδειγματικού χρονισμού και πλήρης εσωτερικών εντάσεων ταινία που κλιμακώνεται μέσα σε ένα μπαράζ εκκωφαντικών σιωπών, ο "Άγνωστος" βγαίνει από τα σώψυχα του αυστραλέζικου σινεμά, που τόσο πολύ έχει ξεχωρίσει για το ιδιαίτερο στίγμα του και την πεσιμιστική του ματιά. Ταινία ερμηνειών και συνάμα μάθημα εναλλακτικής ανάγνωσης μιας αστυνομικής ιστορίας, χαίρει υποδειγματικών ερμηνειών αλλά και ενός σεναρίου που αποτυπώνει τη σκηνοθεσία επάνω στο χαρτί, από τα πριν, λες και ο Τόμας Μ. Ράιτ που το υπογράφει να γύριζε και να μοντάριζε την ταινία ενόσω την αποτύπωνε σε λέξεις. Η συνύπαρξη των (αγνώριστων) Τζόελ Έτζερτον και Σων Χάρρις είναι που δίνει τους έξτρα πόντους στην ταινία, με ερμηνείες καθηλωτικές μέσα σε μια δυσοίωνη νηνεμία και μόνο με τα μάτια τους να είναι ορατά στα γενειοφόρα πρόσωπά τους. Μελετημένα στην κάθε τους λεπτομέρεια τα κάδρα κάθε σκηνής (καθώς προφανώς επιβάλλονται από το σενάριο) με τη φωτογραφία του Σαμ Τσίπλιν να χρωματίζει (σχεδόν κυριολεκτικά) τη δράση, ενισχυμένη από το μοντάζ του Σάιμον Ντζου και τη "λες-και-δεν-υπάρχει" μουσική του Όλιβερ Κόουτς. Μεγάλη προσοχή όμως, όταν τη δείτε. Ο "Άγνωστος" είναι από τις ταινίες που απαιτούν την απόλυτη προσήλωσή σας, διαφορετικά μην κάνετε τον κόπο.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)