The secret of Kells (2009)


Παραμύθι κινουμένων σχεδίων της Celluloid Dreams σε σκηνοθεσία Τομμ Μουρ, με τις φωνές των Ήβαν ΜακΓκουάιρ, Κρίστεν Μούνυ, Μπρένταν Γκλήσον, Μικ Λάλλυ.

Ο νεαρός Μπρένταν ζει σε ένα απομονωμένο μεσαιωνικό οχυρό που βρίσκεται σε πολιορκία από τις ορδές των άγριων που ζουν στον Βορρά. Η ζωή του αλλάζει ολοκληρωτικά όταν καταφθάνει στο Κελλς ένας διακεκριμένος εικονογράφος από το νησί της Αϊόνα που έχει μαζί του ένα αρχαίο μα ημιτελές βιβλίο που κρύβει μέσα του σοφία και μυστικά. Με σκοπό να τον βοηθήσει να ολοκληρώσει το βιβλίο, ο Μπρένταν παρακούει τις εντολές του θείου του και καταπολεμά τους φόβους του ώστε να φτάσει μέχρι το μαγεμένο δάσος όπου ζουν μυθικά πλάσματα. Εκεί γνωρίζει τη νεράιδα Άσλινγκ, μισή κοπέλα και μισή λύκαινα που του προσφέρει τη βοήθειά της ώστε να καταπολεμήσουν με το φως το σκοτάδι.

Ωραιότατη παραβολή και ταυτόχρονα εικαστικός άθλος, αυτή εδώ η συμπαραγωγή Ιρλανδίας-Γαλλίας-Βελγίου έφτασε μέχρι τις υποψηφιότητες των Όσκαρ. Ξεχάστε το 3D σκίτσο όπως το έχετε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια και μαζί του ξεχάστε κάθε αίσθηση βάθους στην εικόνα. Το Μυστικό του Κελλς χαρακτηρίζεται από μια ιδιότροπη τεχνοτροπία που παραπέμπει απ'ευθείας στον χώρο και τον χρόνο όπου διαδραματίζεται, αφού δανείζεται την όψη των μοναστηριακών βιβλίων του Μεσαίωνα. με εκείνες τις εντελώς επίπεδες εικονογραφήσεις που έμοιαζαν να ξεδιπλώνουν τον χώρο επάνω σε μια επίπεδη σελίδα, παίζοντας με την αίσθηση του πάνω, του κάτω και του πέρα. Το αποτέλεσμα είναι μαγικό και μαζί με τις υπέροχες ιρλανδέζικες μουσικές του γάλλου Μπρουνό Κουλαί η ταινία γίνεται ένα γλυκό υπερθέαμα. Η ιστορία μολαταύτα, παρ' ότι με ζουμί στα νοήματα (η γνώση που νικά το σκοτάδι και τον φόβο), παραείναι απλοϊκή και μονοδιάστατη οπότε και στερεί από την ταινία μια παραπάνω κορύφωση και συγκίνηση που θα την απογείωναν περισσότερο. Η σωστή της ωστόσο διάρκεια την προστατεύει από το να πλατιάσει. Άριστη επιλογή για θεατές νεαρότερων ηλικιών.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο κειμένων του Cinemano για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων θα το βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)