Klaus (2019)


Ελληνικός τίτλος: Κλάους -Το μυστικό των Χριστουγέννων

Χριστουγεννιάτικη ταινία κινουμένων σχεδίων του Netflix σε σκηνοθεσία Σέρτζιο Πάμπλος, με τις φωνές των Τζέησον Σβάρτσμαν, Τζέι Κέι Σίμμονς, Ρασίντα Τζόουνς, Γουίλ Σάσσο, Τζόαν Κιούζακ.

Ο Τζέσπερ μπορεί να καμαρώνει πως είναι ο χειρότερος σπουδαστής της Ταχυδρομικής Ακαδημίας. Όχι πως τον νοιάζει βέβαια, αφού απλά περιμένει να ολοκληρωθούν τα έτη των σπουδών του και να επιστρέψει στην πολυτέλεια του σπιτιού του και στην τεμπέλικη, κακομαθημένη καθημερινότητά του. Ο μπαμπάς του, όμως, έχει άλλη γνώμη και τον χρίζει με το ζόρι ταχυδρόμο σε ένα παγωμένο νησί κοντά στον Βόρειο Πόλο. Εάν ο Τζέσπερ επιθυμεί να γυρίσει σπίτι του, τότε θα πρέπει να οργανώσει και να λειτουργήσει το ταχυδρομείο της περιοχής αλλά και να διακινήσει 6.000 γράμματα μέσα σε έναν χρόνο. Αν αποτύχει, τότε ο πατέρας του θα τον αποκληρώσει για πάντα. Μόνο που η πόλη που μετατίθεται σπαράσσεται από τον διχασμό και τη βεντέτα των δύο οικογενειών, το σχολείο έχει γίνει ιχθυοπωλείο και ουδείς ενδιαφέρεται να στείλει γράμμα σε κανέναν. Μέχρι που ο Τζέσπερ συναντά τυχαία τον Κλάους, έναν ερημίτη ξυλουργό που ζει μέσα στο δάσος, σε ένα σπίτι γεμάτο παιχνίδια. Και τότε, μια ιδέα γεννιέται στο μυαλό του που μπορεί να του δώσει τη διέξοδο από τη μίζερη αυτή πόλη.

Και να που το Netflix αντεπιτίθεται στα ίσα στην Disney και στις ταινίες κινουμένων σχεδίων των major studios με αυτήν εδώ την εξαιρετική από κάθε άποψη ταινία. Το πρωτότυπο σενάριο συναρπάζει με τη φρεσκάδα, την πρωτοτυπία του και τη συγκίνηση που προσφέρει, την ίδια στιγμή που το σκίτσο, μολονότι από υπολογιστή, φλερτάρει διακριτικά με την αίσθηση των χειροποίητων animated ταινιών, συνδυάζοντας αρμονικά στην εικόνα του το σήμερα με ένα διαχρονικό χθες, κάνοντας την ταινία φρέσκια και ταυτόχρονα οικεία στο μάτι του θεατή. Η δε ατμόσφαιρα στην ακριτική αυτή πόλη μοιάζει να κουβαλάει την αύρα ενός "Τιμπαρτονικού" σύμπαντος, χωρίς όμως να αντιγράφει, αλλά απλά να εμπνέεται. Όσο για τους διαλόγους, αυτοί διακρίνονται για την εξαιρετική τους δουλειά στη λεπτομέρεια, καθώς έχουν την απαραίτητη απλότητα που χρειάζονται τα μικρά παιδιά ταυτόχρονα με τη σπιρτάδα και την ατακαδόρικη διάθεση που απευθύνεται στους μεγαλύτερους σε ηλικία θεατές, μετατρέποντας την ταινία σε πραγματική απόλαυση για όλες τις ηλικίες. Είναι κι αυτό το υπέροχο φινάλε που βάζει τα πάντα στη θέση τους και φέρνει δάκρυα στα μάτια. Διαμάντι!

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες Made in Christmas, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΤο αρχείο κειμένων του Cinemano για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων θα το βρείτε εδώ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Fourmi (2019)

Ο Θόδωρος και το δίκανο (1962) (Α/Μ)