L'étudiante et Monsieur Henri (2015)


Δραματική κομεντί του Studiocanal σε σκηνοθεσία Ιβάν Καλμπεράκ, με τους Κλωντ Μπρασέρ, Νοεμί Σμιντ, Γκιγιώμ ντε Τονκεντέκ, Φρεντερίκ Μπελ.

Η Κονστάνς φεύγει από το σπίτι της στην Ορλεάνη και μετακομίζει στο Παρίσι όπου ελπίζει επιτέλους να πετύχει στις εισαγωγικές εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο. Νοικιάζει ένα δωμάτιο στο διαμέρισμα του Ανρί Βουαζό, συνταξιούχου λογιστή με μια μόνιμη δυσαρέσκεια στο ύφος και τη συμπεριφορά. Χήρος εδώ και 30 χρόνια, ο Ανρί έχει στον κόσμο μόνο τον γιο του, τον Πωλ, του οποίου τη γυναίκα όμως δεν μπορεί με τίποτα να ανεχθεί. Μετά από κάποια διαφωνία κατά τις πρώτες ημέρες της συγκατοίκησης, ο Ανρί δελεάζει την Κονστάνς με το εξής: θα της προσφέρει τα νοίκια έξι μηνών εάν προσπαθήσει να ξελογιάσει τον γιο του. Εάν εκείνος αποδεχθεί το φλερτ της, τότε σημαίνει πως ο γάμος του είναι δυστυχισμένος οπότε ο Ανρί ξεφορτώνεται τη νύφη του μία και καλή, εάν όμως δεν ενδιαφερθεί τότε θα αποδεχθεί πως έχει τη σύζυγο που του ταιριάζει. Η Κονστάνς, πνιγμένη στα χρέη όπως είναι, δέχεται την πρόκληση, αλλά οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες.

Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Ιβάν Καλμπεράκ μεταφέρει στο σινεμά το ομότιτλο θεατρικό του, το οποίο είχε κάνει πολύ μεγάλη επιτυχία στο Παρίσι το 2012 στο Théâtre de Paris με πρωταγωνιστή τον Ροζέ Ντυμάς. Στην ταινία είναι ο Κλωντ Μπρασέρ που αναλαμβάνει τον ρόλο του ελαφρώς γρουσούζη μα καλόκαρδου Ανρί Βουαζό απέναντι στην πανέμορφη Νοεμί Σμιντ, η χημεία των οποίων δρα προς όφελος της ταινίας. Αν κάτι κάνει τούτο εδώ το φιλμ να ξεχωρίζει είναι πως η ιστορία του δεν εξελίσσεται έτσι όπως θα νόμιζε κανείς από την εισαγωγή. Με ειλικρινή ανθρωπιά και μια ζεστασιά στην ψυχή, η ιστορία της "Φοιτήτριας και του κ. Ανρί" μιλά για παιδιά και πατεράδες, για όνειρα ζωής και για ανθρώπους που φοβούνται να πουν το "σ' αγαπώ". Έργο τεσσάρων ανθρώπων στην ουσία (μολονότι στην ταινία εμφανίζονται και άλλοι χαρακτήρες, καθώς το σενάριο της δίνει μια κινηματογραφική πνοή που την απομακρύνει από το σανίδι) σχολιάζει δυναμικές και αφηγείται ανθρώπινες ιστορίες στο σημερινό Παρίσι, απλοϊκά μεν αλλά πολύ ευχάριστα δε. Ο Μπρασέρ δίνει ειδικό βάρος με την παρουσία του και μόνο ενώ η πανέμορφη Σμιντ κουβαλάει επάνω της όλη την προκλητική αθωότητα και το νάζι των γαλλίδων σταρ του παρελθόντος. Χαριτωμένο χωρίς ακρότητες και συγκινητικό χωρίς περιττές υπερβολές, το φιλμ δεν βρήκε ποτέ τον δρόμο του προς τις ελληνικές αίθουσες ή το βίντεο και έκανε πρεμιέρα απ' ευθείας στη συνδρομητική τηλεόραση, μολονότι έχουν προβληθεί άλλα που δεν θα έπρεπε.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)