Hjem til Jul (2 Σαιζόν, 2019-2020)


Ελληνικός τίτλος: Σπίτι για τα Χριστούγεννα

Χριστουγεννιάτικη κωμική σειρά του Netflix, δημιουργία του Κρίστιαν Άντερσεν, σε σκηνοθεσία Άννα Γκούτο και Περ-Όλαφ Σόρενσεν, με τους Ίντα Ελίζε Μπροχ, Έρικ Κέρτις Τζόνσον, Γκαμπριέλ Λάιτχoγκ, Μαντς Σγόγκαρντ Πήτερσεν, Χέγκε Σόγεν, Όντγκερ Τούνε, Άρθουρ Χακαλάχτι, Έντουαρντ Σούλτχάις, Χέρμαν Σαμπάντο.

H Γιοχάνε, μια 30χρονη νοσηλεύτρια, ζει τον εφιάλτη να είναι η μοναδική χωρίς σταθερή σχέση στο ευρύτερο φιλικό και οικογενειακό της περιβάλλον. Νιώθοντας έντονα την πίεση των δικών της -και κυρίως της μητέρας της- λέει ψέματα πως έχει αγόρι και πως θα τους το συστήσει στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πανικόβλητη, αποκαλύπτει το ψέμα της στην ολίγο τρελούτσικη μα έξω καρδιά συγκάτοικό της, η οποία τη γράφει σε ιστότοπο γνωριμιών. Έτσι, η Γιοχάνε ξεκινά ένα παράτολμο ταξίδι στις ανθρώπινες σχέσεις και τον έρωτα, με το ρολόι να μετράει αντίστροφα για τα Χριστούγεννα.

Από τη Νορβηγία μάς έρχεται αυτή η συμπαθέστατη και έξυπνα γυρισμένη σειρά των 6 ημίωρων επεισοδίων, που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και μια πολύ ευχάριστη κινηματογραφική ταινία. Παρ' ότι παίζει με τις συμβάσεις και τα κλισέ του είδους της ρομαντικής κομεντί, ο ευρωπαϊκός (και κυρίως ο σκανδιναβικός) αέρας της την κάνει να αποκτά δικό της ύφος και οντότητα. Έχουν έναν ρεαλισμό στην καρδιά τους, τόσο η σειρά όσο και οι χαρακτήρες της κι ας βγάζουν αυτήν την καλοδεχούμενη υπερβολή στις αντιδράσεις. Αυτό που μετράει είναι πως η Γιοχάνε -πληγωμένη από τον έρωτα στο παρελθόν- αποφασίζει να ζήσει ξανά και με τον τρόπο αυτό να ανοίξει τα μάτια της στον κόσμο που την περιβάλλει. Δεν είναι μόνο οι γνωριμίες της από το διαδίκτυο που τη βάζουν στο παιχνίδι, είναι και η έμφυτη ικανότητά της να αφουγκράζεται τους ανθρώπους γύρω τους και να τους μεταφέρει ζεστασιά και ειλικρινή φροντίδα. Με τον τρόπο αυτό, το καλογραμμένο σενάριο και η αποτελεσματική σκηνοθεσία ισορροπούν με επιτυχία ανάμεσα στην κωμική υπερβολή και τον ανθρώπινο ρεαλισμό, με τη Γιοχάνε -και μαζί της εμάς από τη θέση του θεατή- να προσπαθεί να αντιληφθεί την πραγματική της θέση και άποψη για τη ζωή. Συνεχείς ανατροπές, χαριτωμένα ευτράπελα, γοητευτικοί μα και παράφρονες άντρες, μια οικογένεια με τα δικά της μικρά μυστικά και φιλόξενοι στην ψυχή χαρακτήρες με προτερήματα και ελαττώματα, οδηγούν στη σταδιακή κορύφωση και στο έξυπνο φινάλε.

Πολύ ευχάριστη έκπληξη υπήρξε και η δεύτερη σαιζόν, η οποία με τον τρόπο της κάνει την ανατροπή στην ανατροπή του φινάλε της προηγούμενης περιόδου. Έτσι, ο υπέρμετρος ρομαντισμός του αναπάντεχου, δίνει τη θέση του στην αμείλικτη καθημερινότητα και σε όλα αυτά που μπορούν να σκάσουν σαν παραφουσκωμένο μπαλόνι και μάλιστα πάνω στα μούτρα σου. Οι νέοι χαρακτήρες που προστίθενται στην ιστορία δεν προδίδουν το αρχικό ύφος και τις προθέσεις των δημιουργών, ενώ το χιούμορ παραμένει διακριτικό και προσεγμένο. Πάντα ανθρώπινο και καλοσυνάτο, το σήριαλ ζεσταίνει τις καρδιές των ηρώων του και των θεατών του, κόντρα στο παγωμένο τοπίο και τις χαμηλές θερμοκρασίες της Νορβηγίας.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες Made in Christmas, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)