Pixi Post eta opari-emaileak (2016)


Ελληνικός τίτλος: Τα δώρα της Πίξι Ποστ
Διεθνής τίτλος: Pixi Post & the Gift Bringers

Χριστουγεννιάτικη ταινία κινουμένων σχεδίων σε σκηνοθεσία Γκόρκα Σέσμα.

Η Πίξι Ποστ είναι ένα ξωτικό που ζει στο Αρμπολιέ, ένα κρυφό μέρος στην Ανταρκτική όπου κατοικούν όλα τα πνεύματα των Χριστουγέννων, όπως ο Άγιος Βασίλης από τη Φινλανδία, οι Τρεις Μάγοι από τη Μέση Ανατολή, ο Ολεντζέρο από τη χώρα των Βάσκων, ο Χοτεϊόσο από την Ιαπωνία και άλλοι. Μόνο που ο Χοτεϊόσο εξαφανίζεται μυστηριωδώς και το Συμβούλιο των Πνευμάτων επιλέγει να στείλει την Πίξι σε αποστολή έρευνας και εντοπισμού. Έτσι, μεταμφιέζεται σε άνθρωπο και πιάνει δουλειά σε μια ταχυδρομική εταιρεία όπου και αναζητά το εξαφανισμένο πνεύμα πριν έρθουν τα επόμενα Χριστούγεννα. Οι έρευνές της την οδηγούν στο Μονόπολη, πνεύμα των Χριστουγέννων κι αυτός κάποτε από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, εξόριστος από το Αρμπολιέ εδώ και δεκαετίες που σήμερα ζει στον κόσμο των ανθρώπων και διαπρέπει ως πρόεδρος μια μεγάλης διαφημιστικής εταιρείας. Πλέον ο Μονόπολης διψά για εκδίκηση και θέλει να μεταμορφώσει όλα τα πνεύματα των Χριστουγέννων σε διαφημιστικές πινακίδες.

Αν μη τι άλλο αναγνωρίζεις τη μεγάλη πρωτοτυπία της ιστορίας αυτής της ανεξάρτητης συμπαραγωγής Ισπανίας-Κολομβίας που καταπιάνεται με κάτι φρέσκο και διαφορετικό. Το σενάριο του Εντόρτα Μπαρουεταμπένια από μια ιστορία δική του και του Χουάνγιο Ελόρντι, ξεφεύγει κατά πολύ από τις κλασικές που έχουμε συνηθίσει, ενώ πλάθει και ένα ολόκληρο σύμπαν από αξιαγάπητους χαρακτήρες. Βάσκικο στις ρίζες του το φιλμ αποδεικνύει την ιδιαίτερη δυναμική της συγκεκριμένης κουλτούρας στο σινεμά, κάτι που έχει καταφανεί και από άλλες πρόσφατες παραγωγές που έχουμε δει και στην Ελλάδα. Βέβαια, η μεταγλώττισή της σε κάθε χώρα όπου προβλήθηκε στερεί την ευκαιρία να την απολαύσουμε στην πρωτότυπη εκδοχή που ενδεχομένως θα προσέδιδε έναν ιδιαίτερο τόνο στις φωνές και τις ερμηνείες, ενώ σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα όλα αυτά χάνονται στη μετάφραση. Είναι όμως τόσο μούλτι-κούλτι η ιστορία που σε οποιαδήποτε γλώσσα κι αν την παρακολουθήσει κανείς δεν πρόκειται να χάσει όλες αυτές τις έξυπνες ιδέες που παρουσιάζονται με κορυφαία τη μεταμόρφωση των πνευμάτων των Χριστουγέννων σε διαφημιστικές πινακίδες, κάτι που κλείνει διακριτικά το μάτι στην εμπορευματοποίηση των γιορτών. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες Made in Christmas, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΤο αρχείο κειμένων του Cinemano για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων θα το βρείτε εδώ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)