42nd Street (1933) (A/M)


Ελληνικός τίτλος: 42α Οδός

Μιούζικαλ της Warner σε σκηνοθεσία Λόυντ Μπέηκον, με τους Γουώρνερ Μπάξτερ, Μπέμπε Ντάνιελς, Τζωρτζ Μπρεντ, Ρούμπυ Κήλερ, Γκάι Κίμπη, Ούνα Μέρκελ, Τζίντζερ Ρότζερς, Ντικ Πάουελ.

Βρισκόμαστε στο 1932, στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, όταν δύο μεγαλοπαραγωγοί αποφασίζουν να ανεβάσουν στο θέατρο ένα ολοκαίνουργιο μιούζικαλ, το "Pretty Lady", με πρωταγωνίστρια τη μεγάλη σταρ Ντόροθυ Μπροκ. Ο λόγος που την επέλεξαν δεν ήταν μόνο το ταλέντο της ή το μεγάλο της όνομα, καθώς η σχέση της με τον εκατομμυριούχο και κατά πολύ μεγαλύτερό της Άμπνερ Ντίλον εξασφάλιζε και τη γενναία χρηματοδότηση της παράστασης. Η Ντόροθυ όμως είναι ερωτευμένη με έναν παλιό της συμπρωταγωνιστή στα βαριετέ, τον Πατ Ντέννινγκ, μόνο που αν η σχέση αυτή βγει στο φως η παραγωγή θα τιναχτεί στην αέρα, κάτι που θα σημάνει και το οριστικό τέλος του σκηνοθέτη της, Τζούλιαν Μαρς. Διάσημος για τις επιτυχημένες παραστάσεις του αλλά και για τον απαιτητικό του χαρακτήρα, ο Μαρς αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία παρά τις εντολές του γιατρού του για ξεκούραση, αφού η πίεση μιας τέτοιας μεγάλης παραγωγής μπορεί να του κοστίσει την ίδια του τη ζωή.

Παρά τα χρόνια της, η ταινία αποτελεί μια πολύ φρέσκια και σύγχρονη ματιά στα παρασκήνια μιας μεγάλης θεατρικής παραγωγής του Μπρόντγουέυ, με ένα πολυπληθές καστ χαρακτήρων που την καθιστούν περισσότερο δουλειά συνόλου παρά των βασικών της πρωταγωνιστών. Ναι, αναμφισβήτητα ξεχωρίζουν οι ιστορίες της πρωταγωνίστριας και του σκηνοθέτη, όμως είναι παράλληλα και η ιστορία της πρωτάρας Πέγκυ Σώγερ που από τρομαγμένο κορίτσι του μπαλέτου κλέβει -κυριολεκτικά- την παράσταση. Αν κάτι ξεχωρίζει στη συγκεκριμένη, μεγάλη για την εποχή της, παραγωγή είναι το καλοδουλεμένο της σενάριο που μας βάζει στις κουίντες του θεάτρου για να μας συστήσει τα μέλη αυτού του πολυπληθούς θιάσου, κατορθώνοντας με επιτυχία να μας τους παρουσιάσει ολοκληρωμένους, ακόμα κι αν είναι για λίγα μόλις λεπτά.Την ίδια στιγμή, μέσα από χιούμορ και συγκίνηση, οδηγεί την ταινία στη μεγάλη κορύφωση του φινάλε, όπου πλέον η φαντασμαγορία παίρνει τον πρώτο ρόλο και μας αποκαλύπτονται επί τέλους τα μουσικά νούμερα της παράστασης την προετοιμασία της οποίας παρακολουθούμε από την αρχή της ταινίας, με σπουδαιότερο όλων το all time classic "42nd Street". Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 9 Μαρτίου 1933 στο θέατρο Strand της Νέας Υόρκης με θερμές κριτικές, για να ακολουθήσει και η μεγάλη της επιτυχία στα ταμεία των κινηματογράφων. Προτάθηκε για δύο Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας και Ηχοληψίας). 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)