Blue Hawaii (1961)




Ελληνικός τίτλος: Γαλάζια Χαβάη

Μουσική αισθηματική κομεντί της Paramount σε σκηνοθεσία Νόρμαν Τάουρογκ, με τους Έλβις Πρίσλεϋ, Τζόαν Μπλάκμαν, Άντζελα Λάνσμπουρυ, Νάνσυ Γουώλτερς, Ρόλαντ Γουίντερς, Τζων Άρτσερ, Χάουαρντ ΜακΝήαρ.

Ο νεαρός Τσαντ Γκέητς επιστρέφει στη Χαβάη μετά από δυο χρόνια απουσίας λόγω της στρατιωτικής του υπηρεσίας. Μόνο που αντί να επιστρέψει στο πατρικό του, μένει κρυμμένος σε μια καλύβα δίπλα στη θάλασσα για πέντε μέρες, με τη συντροφιά των φίλων του και της κοπέλας του, της Μάιλι. Αυτό που προσπαθεί να αποφύγει είναι οι γονείς του που θέλουν να του επιβάλλουν τι θα κάνει ως προς την επαγγελματική του αποκατάσταση. Βέβαια, το κρυφτούλι δεν μπορεί να κρατήσει πολύ, οπότε ο Τσαντ εμφανίζεται στο σπίτι του όπου και ανακοινώνει πως δεν θέλει να δουλέψει στη φρουτεμπορική εταιρεία όπου εργάζεται και ο πατέρας του, αλλά επιθυμεί να χαράξει το δικό του μονοπάτι. Έτσι, πιάνει δουλειά ως ξεναγός στο ταξιδιωτικό πρακτορείο όπου δουλεύει και η κοπέλα του. Μόνο που η πρώτη του "αποστολή" είναι να συνοδεύσει μια όμορφη δασκάλα και τις τέσσερις πεταχτούλες μαθήτριες στις διακοπές τους στο νησί, κάτι που κάνει τη Μάιλι να ανησυχεί.

Ο Έλβις με εφαρμοστό λευκό μαγιώ τραγουδάει και χορεύει στην παραλία σε μια ταινία που θα μπορούσε να είναι κάλλιστα παραγωγή του Οργανισμού Τουρισμού της Χαβάης. Αυτό συνοψίζει κατ' ουσίαν ολόκληρη την ταινία, αφού για τον Έλβις γυρίστηκε και στον Έλβις στηρίζεται, οπότε τι μας ενδιαφέρουν οι ερμηνείες και η εντελώς προσχηματική υπόθεση. Τα 14 τραγούδια είναι που μετράνε, μεταξύ των οποίων δε και το "I can't stop falling in love with you". Από εκεί και μετά, η Άντζελα Λάνσμπουρυ στον ρόλο της εκκεντρικής, σνομπ και κατάφωρα αφελούς Νότιας μητέρας του επιβαρύνεται με τον αμιγώς κωμικό ρόλο, παρέα με τον χαβανέζο υπηρέτη τους, η Χαβάη προσφέρει απλόχερα την ομορφιά του τοπίου (ακόμα και στις back projection σκηνές που γυρίστηκαν μέσα σε στούντιο), η θάλασσα είναι γαλάζια και όλοι μαζί λέμε "Αλόχα" κι ό,τι βγει. Τεράστια επιτυχία στην εποχή της, η "Γαλάζια Χαβάη" ήταν η πρώτη από τις τρεις που ο Έλβις γύρισε εκεί -ακολούθησαν έναν χρόνο αργότερα το "Ραντεβού με χίλια κορίτσια" και το 1965 το άπαιχτο στην Ελλάδα "Paradise, Hawaiian Style". 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις μουσικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)