The star (2017)


Ελληνικός τίτλος: Το αστέρι των Χριστουγέννων

Χριστουγεννιάτικη ταινία κινουμένων σχεδίων της Columbia σε σκηνοθεσία Τίμοθυ Ρέκαρτ, με τις φωνές των Στήβεν Γιουν, Κήγκαν-Μάικλ Κέυ, Έιντυ Μπράιαντ, Τζίνα Ροντρίγκεζ, Ζάκαρυ Λέβυ, Κρίστοφερ Πλάμμερ, Βινγκ Ρέημς, Κρις Κριστόφερσον, Κρίστιν Τσένογουεθ, Όπρα Γουίνφρυ, Μαράια Κάρεϋ.

Ένα μικρούλικο μα γενναίο γαϊδουράκι, ο Μπο, ονειρεύεται μια ζωή να συμμετάσχει στο βασιλικό καραβάνι. Δεμένος στον μύλο, μέσα σε έναν μικρό σταύλο, ατενίζει τον κόσμο από το παράθυρο και ονειρεύεται μια ζωή μεγαλειώδη. Όταν κάποια στιγμή βρίσκει την ευκαιρία να απελευθερωθεί από τα δεσμά του, ο δρόμος του τον φέρνει στο σπίτι της Μαριάμ και του Ιωσήφ, ενός νιόπαντρου ζευγαριού που πρέπει να ταξιδέψει στη Βηθλεέμ για την απογραφή. Ο δρόμος είναι γεμάτος κινδύνους, όμως ο Μπο, παρέα με τη νέα του οικογένεια, θα κατορθώσει να κάνει τη διαφορά και ζήσει τη μεγαλύτερη ιστορία του κόσμου από πολύ κοντά.

Ήταν το 1978 όταν η Disney είχε γυρίσει τη μικρού μήκους "The small one", ένα διαμαντάκι κινουμένων σχεδίων που αφηγείτο την ιστορία του γαϊδαράκου που μετέφερε έως τη φάτνη την ετοιμόγεννη Μαρία. Στη νέα αυτή ταινία της Sony Animation και της Walden Media κυριαρχεί η ίδια ιδέα μα χωρίς να έχει καμία σχέση με την άλλη ιστορία. Εδώ, το σενάριο του Κάρλος Κότκιν παίρνει και πάλι έναν συμπαθέστατο γαϊδαράκο, τον Μπο, και τον πλαισιώνει με ένα τρισχαριτωμένο καστ χαρακτήρων, όπου ξεχωρίζουν τόσο ο κολλητός του το περιστέρι, μια προβατίνα που ξέκοψε από το κοπάδι της και οι καμήλες των τριών μάγων. Η ζωοπαρέα λοιπόν τα πάει μια χαρά στην ταινία, με έξυπνες ατάκες, θεότρελες καταστάσεις και μπόλικο χιούμορ που κάνει την ταινία να περνά και στους μεγαλύτερους σε ηλικία θεατές. Εκεί που το χάνει λίγο είναι στην αφήγηση της ιστορίας της Μαρίας και του Ιωσήφ, καθώς γίνεται λίγο περισσότερο συγκεκριμένη από όσο θα χρειαζόταν με αποτέλεσμα μια κάποια αμηχανία, την οποία εντόπισαν και οι ίδιοι οι δημιουργοί της, εξ ου και ένα σχεδόν απολογητικό σημείωμα πριν τους τίτλους τέλους περί σεβασμού της θείας ιστορίας κλπ. Δεν έχει να κάνει με κανένα θρησκευτικό συναίσθημα η ένστασή μου, αλλά με αμιγώς κινηματογραφικά κριτήρια: δεν βρήκα κανέναν λόγο να αποτυπωθεί ο Ευαγγελισμός στο φιλμ ούτε να συμπεριληφθεί η σκηνή που η Μαρία λέει στον μόλις προ ολίγων λεπτών σύζυγό της πως είναι έγκυος. Και σε τίποτα δεν εξυπηρετεί ως προς την αφήγηση και αμηχανία προκαλεί. Πέραν αυτών όμως, σκίτσο, χρώματα και χαρακτήρες γοητεύουν, τα χαριτωμένα αστεία δίνουν και παίρνουν και όλο μαζί προσφέρει ένα άκρως ψυχαγωγικό αποτέλεσμα.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες Made in Christmas, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΤο αρχείο κειμένων του Cinemano για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων θα το βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)