Niko - lentäjän poika (2008)


Διεθνής τίτλος: The flight before Christmas

Χριστουγεννιάτικη ταινία κινουμένων σχεδίων σε σκηνοθεσία Μίκαελ Χέγκνερ και Κάρι Γιούσονεν.

Ο Νίκο είναι ένα ταρανδάκι που ζει στο Βόρειο Πόλο με τη μητέρα του, το κοπάδι του και τον Ιούλιο, έναν σκίουρο που είναι φίλος και μέντοράς του. Επηρεασμένος από την ιστορία που του έχει πει η μητέρα του για τον μπαμπά του που ανήκει στις Ιπτάμενες Δυνάμεις του Άι Βασίλη, ο Νίκο ονειρεύεται πως κι αυτός μπορεί να πετάξει. Δυστυχώς, οι απόπειρές του όχι μόνο αποτυγχάνουν παταγωδώς αλλά τραβούν και την προσοχή μιας αγέλης πεινασμένων λύκων που επιτίθενται στο κοπάδι τους. Τώρα, ο Νίκο και ο Ιούλιος μαζί με τη Βίλμα, μια όμορφη νυφίτσα που συναντούν στον δρόμο, πρέπει να φτάσουν μέχρι την Κορυφή του Άι Βασίλη στον Βόρειο Πόλο και να προειδοποιήσουν τους περήφανους ιπτάμενους ταράνδους πως οι λύκοι σκοπεύουν να τους επιτεθούν και να τους φάνε ώστε να αποκτήσουν τις δυνάμεις τους.

Συμπαραγωγή Φινλανδίας-Δανίας-Γερμανίας-Ιρλανδίας είναι αυτή εδώ η χαριτωμένη και τρυφερή ταινία κινουμένων σχεδίων που ως επί τω πλείστον προσανατολίζεται στις νεαρότερες ηλικίες. Ο Πύργος της Βαβέλ στην παραγωγή έχει δημιουργήσει και ένα κομφούζιο ως προς τον τίτλο της, αλλά μετά την αγορά των δικαιωμάτων για προβολή στις ΗΠΑ από την Weinstein Company τείνει να επικρατήσει ο αμερικανικός ως διεθνής. Αν κάπου υποφέρει η ταινία είναι στο κάπως ακατέργαστο και τετραγωνισμένο CGI σκίτσο της που μοιάζει να έχει βγει από το ίδιο λογισμικό με άλλες αντίστοιχες ευρωπαϊκές παραγωγές. Από μόνο του δεν είναι απαραίτητα κακό, όμως δεν μπορείς παρά να το συγκρίνεις αναπόφευκτα με τόσες άλλες ταινίες κινουμένων σχεδίων με πιο προηγμένη τεχνολογία. Έχει, όμως, καλό σενάριο (αν και το ροζ κανίς μένει εντελώς ανεκμετάλλευτο) και πολύ χαριτωμένους χαρακτήρες, οπότε ό,τι χάνει σε εικόνα το κερδίζει σε ψυχούλα και τρυφερότητα. Στην αμερικανική βερσιόν την οποία και παρακολούθησα τη φωνή της τραγουδιάρας και αισθαντικής νυφίτσας δανείζει η Έμμα Ρόμπερτς, ενώ ακούγεται και ένα πολύ όμορφο τραγούδι με ιρλανδέζικο "αέρα" στους τίτλους τέλους.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες Made in Christmas, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΤο αρχείο κειμένων του Cinemano για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων θα το βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)