How the Grinch Stole Christmas (2000)


Ελληνικός τίτλος: Ο κατεργάρης των Χριστουγέννων

Χριστουγεννιάτικη οικογενειακή ταινία φαντασίας της Universal σε σκηνοθεσία Ρον Χάουαρντ, με τους Τζιμ Κάρρεϋ, Τέυλορ Μόμσεν, Τζέφρυ Τάμπορ, Κριστίν Μπαράνσκι, Μπιλ Ίρβιν.

Μέσα σε μια χιονονιφάδα βρίσκεται η μαγική χώρα του Χούβιλ, τόπος όπου κατοικούν οι Χου, ένας λαός που μοιάζει με μεταμορφωμένα ξωτικά και λατρεύει τα Χριστούγεννα. Λίγο έξω από την αγαπημένη τους πόλη ζει ο Γκριντς, ένα κακότροπο πλάσμα που μισεί τα Χριστούγεννα και τους Χου. Έτσι, βάζει μπροστά το πονηρό του σχέδιο που στόχο έχει να κλέψει τα Χριστούγεννα από τους μισητούς Χου. Όμως, ένα κοριτσάκι, η Σίντυ Λου, γνωρίζεται τυχαία με τον Γκριντς και αποφασίζει να τον βοηθήσει, παρά τη θέλησή του, να μεγαλώσει και πάλι την καρδιά του.

All time classic πλέον χριστουγεννιάτικη ταινία με την υπογραφή του Ρον Χάουαρντ, ο οποίος οραματίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το αλλόκοτο σύμπαν του Δρ. Σους, σε βιβλίο του οποίου βασίστηκε το σενάριο. Με ένα σωστό μείγμα φαντασίας, κωμωδίας αλλά και σκοτεινού εφιάλτη και με βασικό όπλο στη φαρέτρα του τον Τζιμ Κάρρεϋ, ο Χάουαρντ στήνει ένα γαϊτανάκι αλλόκοτων πλασμάτων και καταστάσεων μέσα σε ένα εκτυφλωτικής λάμψης και παράνοιας σκηνικό. Στα χνάρια του σινεμά του Τιμ Μπάρτον, ο Κατεργάρης των Χριστουγέννων δεν προδίδει ποτέ ούτε τις καταβολές ούτε τις προθέσεις του, την ίδια στιγμή που δίνει την ευκαιρία στον πρωταγωνιστή του να αλωνίσει το πλατώ και την οθόνη σε μια υστερικής τρέλας και νεύρωσης ερμηνεία που όμως κατορθώνει να δώσει ψυχή και καρδούλα στον παρεξηγημένο ήρωά του. Ακόμα και μέσα από το ασήκωτο σε βάρος τεράστιο προσθετικό σώμα και το βαρύ, παραμορφωτικό μακιγιάζ, αντιλαμβάνεσαι σε κάθε της λεπτομέρεια την ερμηνεία του Κάρρεϋ, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα. Το δε σατιρικό πνεύμα του Δρ. Σους αποτυπώνεται με ακρίβεια τόσο στους σπαρταριστούς διαλόγους όσο και στην εξωφρενική σκηνογραφία, τα κοστούμια και τις πλέον παρανοϊκές κομμώσεις που φαντάστηκε ποτέ μυαλό ανθρώπου. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες Made in Christmas, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)