Beach Blanket Bingo (1965)


Ελληνικός τίτλος: Γυμνά κορίτσια από τον ουρανό

Μουσική κωμωδία της American International σε σκηνοθεσία Γουίλλιαμ Άσερ, με τους Φράνκι Άβαλον, Ανέτ Φουνιτσέλο, Ντέμπορα Γουάλλυ, Χάρβεϋ Λέμπεκ, Τζων Άσλεϋ, Τζόντυ ΜακΚρη, Μάρτα Κρίστεν, Λίντα Έβανς, Τίμοθυ Κάρεϋ, Ντον Ρικλς, Μπάστερ Κήτον.

Η Σούγκαρ Κέην, μια νεαρή τραγουδίστρια, αναγκάζεται να εκτελέσει το διαφημιστικό κόλπο που σκαρφίζεται ο ατζέντης της και να πραγματοποιήσει ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο. Βέβαια, στην πραγματικότητα το άλμα εκτελεί μια εκπαιδευμένη κασκαντέρ, η Μπόνι, ξεσηκώνοντας τον ενθουσιασμό μιας παρέας από σέρφερ που απολαμβάνουν τον ήλιο, τα κύματα και τα κορίτσια τους στην παραλία. Ανάμεσά τους, ο Φράνκι αποφασίζει να κάνει κι αυτός ελεύθερη πτώση οπότε πηγαίνει στη σχολή του Μπιγκ Ντροπ για να αρχίσουν όμως οι ερωτικές παρεξηγήσεις ανάμεσα σε αυτόν και την κοπέλα του την Ντη Ντη. 

Στα χρόνια του '60, η American International, εταιρεία που είχε διακριθεί και στις ταινίες τρόμου, έκανε τεράστια επιτυχία με μια σειρά νεανικών, μουσικών ταινιών με πρωταγωνιστή τον μεγάλο τότε σταρ Φράνκι Άβαλον. Η ταινία που τα είχε ξεκινήσει όλα ήταν το "Beach Party" του 1963, η οποία δημιούργησε όχι μόνο μια ολόκληρη σειρά αλλά και ένα νέο κινηματογραφικό είδος που αντέγραψαν κι άλλες εταιρείες, μεγάλες ή ανεξάρτητες. Επισήμως, το είδος "παραλία" περιλαμβάνει σήμερα περίπου 30 τίτλους και η συνταγή τους ήταν απλή: μια μεγάλη, εντυπωσιακή παραλία κάπου στην Καλιφόρνια ή και στη Χαβάη, όμορφα κορίτσια με μπικίνι, αγόρια με καλλίγραμμα κορμιά και μπόλικα τραγούδια για να κυλάει η ώρα ανάμεσα σε απλοϊκές σκηνές με χιούμορ και φλερτ. 

Τούτη εδώ που στην Ελλάδα προβλήθηκε με αυτόν τον τρέχα γύρευε τίτλο που συνδύαζε το γυμνό της παραλίας και τον ουρανό της ελεύθερης πτώσης (μολονότι κανένα κορίτσι δεν πηδάει γυμνό από το αεροπλάνο) είναι η πέμπτη της σειράς της American International και η τελευταία με πρωταγωνιστή τον Φράνκι Άβαλον (εμφανίζεται μόνο για πολύ λίγο και στην επόμενη, "How to Stuff a Wild Bikini"). Μην περιμένετε να βγάλετε νόημα από την υπόθεση στην οποία εμπλέκονται μηχανόβιοι, απαγωγές, σκηνικά από ταινίες τρόμου και αληθινές γοργόνες. Το νόημα είναι ένα και μόνο: αγόρια, κορίτσια, μαγιώ και πολλά-πολλά τραγούδια. Φανταστείτε το μέγεθος της απήχησης της ταινίας στην εποχή της δε που η Dell Comics είχε βγάλει και ένα περιοδικό κόμικ βασισμένο στο φιλμ που κυκλοφόρησε τις ημερομηνίες εξόδου του στις αίθουσες. Γκεστ εμφάνιση (και παντελώς αδικαιολόγητη, αλλά είπαμε πως η υπόθεση δεν είχε και μεγάλη σημασία) κάνει και ο Μπάστερ Κήτον σε ρόλο σχεδόν βουβό και σλάπστικ, ενώ ως Σούγκαρ Κέην συναντάμε τη Λίντα Έβανς, την Κρύσταλ της μετέπειτα Δυναστείας, σε μια από τις πρώτες και γενικότερα ελάχιστες κινηματογραφικές της εμφανίσεις. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις μουσικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

The actors (2024)

Η παραλία (2023)

Το προξενιό της Ιουλίας (2023)

Blink Twice (2024)

Beetlejuice Beetlejuice (2024)